ESG Onderzoek & Opinie

Bij Nyenrode Business Universiteit geloven we dat de complexe uitdagingen op het gebied van ESG (Environmental, Social, Governance) vragen om nieuwe kennis en vernieuwend denken. De onderzoeken en opinies van onze faculteitsleden bieden inzichten die bedrijven en professionals in staat stellen de ESG transitie vorm te geven.

Onze missie, 'Shaping responsible leaders for a sustainable future', belichaamt onze inzet om bedrijven en leiders te inspireren om niet alleen te streven naar commercieel succes, maar ook om waarde toe te voegen aan het algemeen belang.

Experimenteren en innoveren voor duurzame oplossingen

Om deze ambitie te verwezelijken, doen wij onderzoek. Onderzoek waarmee we professionals kunnen uitrusten met inzichten en vaardigheden die nodig zijn om organisaties veerkrachtig te maken en in de richting te sturen van een duurzame economie.

Bij Nyenrode staan we voor een dynamisch samenspel van onderzoek, opinie, innovatie en samenwerking in dynamische ecosystemen. Deze elementen samen vormen een krachtige motor vormen voor positieve verandering.

Delen van kennis

Hieronder delen wij kennis en opinie van onze faculteitsleden. Ontdek samen met hen de grenzen van bedrijfsverantwoordelijkheid, waarbij we een scherp inzicht bieden in de zich ontwikkelende wereld van ESG.

ESG onderzoek & opinie

-

René P. Orij portret 2019 laag Machtige CEO’s eerder geneigd tot ESG green- en brownwashing

Machtige CEO’s eerder geneigd tot ESG green- en brownwashing

Onderzoek |  15 juni 2023
Het onderzoekterrein van duurzaamheids- of ESG-verslaggeving gaat steeds meer de diepte in om prikkels en consequenties van die verslaggeving te ontrafelen. Begin dit jaar heeft René Orij, hoogleraar Duurzaamheidsverslaggeving aan Nyenrode Business Universiteit, twee onderzoeken gepubliceerd waarbij de rol van bestuurders onder de loep is genomen, in samenhang met mogelijke opportunistische sturing van duurzaamheidsverslaggeving. Bij die sturing gaat het om het beter of juist minder goed rapporteren op duurzaamheidsterrein, in vergelijking met de bijbehorende onderliggende prestaties op dat terrein.
René P. Orij portret 2019 laag Duurzaamheidsverslaggeving: van uitzonderlijk naar mainstream

Duurzaamheidsverslaggeving: van uitzonderlijk naar mainstream

Onderzoek |  8 maart 2023
Tot een paar jaar geleden was transparantie van bedrijven over hun activiteiten en de impact daarvan op mens en milieu nog uitzonderlijk en vrijblijvend. Inmiddels is duurzaamheidsverslaggeving voor veel bedrijven een verplicht onderdeel van verantwoorden van wat ze doen, en is het gemeengoed geworden. René Orij, sinds kort hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit, heeft belangwekkend onderzoek verricht op dit terrein.
Jeroen Veldman De corporate governance code: Never complain, always apply and explain

De corporate governance code: Never complain, always apply and explain

Onderzoek |  9 februari 2023
Is de onlangs geactualiseerde corporate governance code nog relevant en toekomstbestendig? Volgens Jeroen Veldman, hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit, vraagt deze discussie om een krachtig pleidooi: laten we het kind niet met het badwater weggooien. Lees het volledige essay in Management Scope.
Désirée van Gorp Neem meer verantwoordelijkheid bij het verduurzamen van wereldwijde waardeketens

Neem meer verantwoordelijkheid bij het verduurzamen van wereldwijde waardeketens

Onderzoek |  25 januari 2023
Niet alleen bedrijven, ook overheden en burgers hebben een verantwoordelijkheid bij het verduurzamen van wereldwijde waardeketens. Dat is de stellige overtuiging van Désirée van Gorp, hoogleraar International Business aan Nyenrode Business Universiteit. Wereldwijde waardeketens staan voor processen waarbij goederen en diensten worden geproduceerd, verwerkt en geleverd in verschillende landen. Van Gorp: ‘Verduurzamen van deze ketens betekent vooral dat we solidariteit als uitgangspunt nemen. Wat goed is voor ons, moet ook goed zijn voor mensen in landen waar wij activiteiten zoals productieprocessen naar verplaatsen.’
Koetshuis Transparantie over ESG: vertel een eerlijk verhaal over duurzaamheid

Transparantie over ESG: vertel een eerlijk verhaal over duurzaamheid

Onderzoek |  20 december 2022
Grote maatschappelijke vraagstukken hebben ook op het bedrijfsleven een steeds grotere impact. Ze vereisen steeds meer betrokkenheid van ondernemingen. Remko Renes (lid van het Nyenrode Corporate Governance Instituut) en Auke de Bos (verbonden aan EUR en EY) gaan in op Environmental, Social en Governance (ESG) factoren. Ze staan stil bij de betekenis en het belang van ESG en de invloed van de aandacht en transparantie van dit onderwerp op organisaties en bestuurders, de rol van toezichthouders en de rol van accountantscontrole. Op basis hiervan geven zij enkele aanbevelingen voor bestuurders, commissarissen, adviseurs en accountants.
Leen Paape small Waarom de maatschappelijke zorgplicht voor ondernemingen wettelijk geregeld moet worden

Waarom de maatschappelijke zorgplicht voor ondernemingen wettelijk geregeld moet worden

Onderzoek |  8 december 2022
Het duurt té lang voor ondernemingen welzijn boven winst gaan stellen. Daarom moet een maatschappelijke zorgplicht in de wet verankerd worden. Dat zegt Leen Paape in zijn afscheidsrede als hoogleraar Corporate Governance bij Nyenrode.
Jeroen Veldman Sociale ontologie van de vennootschap

Sociale ontologie van de vennootschap

Onderzoek |  30 maart 2022
Om een beter begrip te krijgen van organisaties is het goed om kennis te nemen van de wijze waarop juristen kijken naar de vennootschap. De vennootschap is een sociaal construct met grote invloed op het begrip van organisaties.