Corporate Governance: De oogkleppen van het paard en de blik van de adelaar.

Waarom het belangrijk is het geheel te zien en niet alleen de losse delen.

27 juni 2018
Community


Op 6 september 2018 houdt prof. dr. Leen Paape RA RO CIA zijn tweede oratie met de bovengenoemde titel. Daarin zal hij aangeven dat we op het terrein van corporate governance te maken hebben met veel regels, regels die vaak gericht zijn op deelaspecten en bovendien opgesteld zijn vanuit bepaalde veronderstellingen en aannames die niet altijd correct zijn.

Paape zal een aantal knelpunten duiden die binnen de bestaande context niet eenvoudig oplosbaar lijken te zijn. Daardoor hebben we dus last van de spreekwoordelijke oogkleppen van het paard, die hinderen ons in het verkrijgen van inzicht en het vinden van betere oplossingen voor bestaande knelpunten.

Systeemdenken zou ons in staat kunnen stellen beter inzicht te krijgen in de wijze waarop de diverse samenstellende delen (actoren, regels, etc.) binnen het corporate governance domein elkaar beïnvloeden. Ook worden mogelijke systeeminterventies en hun effectiviteit besproken zodat we betere keuzes kunnen maken. Langs deze weg wordt duidelijk dat een adelaarsblik wenselijk is zodat we een goed overzicht houden op het geheel en waar nodig kunnen ingrijpen op detailniveau en we kunnen voorkomen dat we met onnodige regelgeving het paard achter de wagen blijven spannen.

De plechtigheid begint om 16.00 uur exact en u bent vanaf 15.30 uur van harte welkom op Nyenrode Business Universiteit. Indien u aanwezig wilt zijn stuurt u dan een mail aan ncgi@nyenrode.nl.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, juni 2018.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.