Instituut

Nyenrode Corporate Governance Instituut

Nyenrode Corporate Governance Instituut

Het Nyenrode Corporate Governance Instituut (NCGI) is hét platform voor iedereen die bestuur en toezicht wil professionaliseren op een manier die leidt tot een betere wereld. Als academisch instituut willen we een maatschappelijke bijdrage leveren door de ontwikkeling en het debat over verantwoordelijk leiderschap te stimuleren.

We bundelen hiervoor krachten met diverse groepen, want verantwoordelijk leiderschap raakt elk type bestuur en toezicht in alle sectoren, zowel publiek als privaat en van klein tot groot. De academische kennis uit onderzoek dat we in huis hebben, delen we via onze Board & Governance opleidingen. Ook geven onze leden hun opinie in het publieke debat over goed bestuur door middel van publicaties, conferenties en lezingen. Op die manier geven we alle deelnemers een breed perspectief op de vraag wat goed bestuur is.

Onderwijs

Effectief bestuur, oftewel ‘good governance’, vraagt om permanente educatie van alle sleutelfiguren in de boardroom. Nyenrode Business Universiteit biedt meerdere governance programma's met een stevig academisch fundament voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders en andere spelers binnen het governance domein. 

Het Nyenrode Corporate Governance Instituut voert als multidisciplinair kenniscentrum onderzoeken uit naar actuele vraagstukken op het gebied van een goed bestuur. Deze academische kennis is de fundering voor onze onderwijsprogramma's.

Programma's

Het Nyenrode Corporate Governance Instituut biedt de volgende programma's aan:

Nyenrode Commissarissencyclus

De Nyenrode Commissarissencyclus biedt deelnemers een brede basis voor een professionele invulling van het commissariaat. Het programma bundelt theorie en praktijk en gaat in op de actualiteit, waardoor je als deelnemer effectiever leert opereren en situaties en dilemma’s binnen een commissariaat beter leert beoordelen.

New Board Program

Het New Board Program is gericht op bestuurders in het private en (semi)publieke domein. Het programma daagt uit om alle aspecten van governance, in het samenspel tussen RvC, RvB en stakeholders, beter te leren begrijpen. De boardroom-agenda anno nu staat centraal met een focus op waarde creatie en strategie, dynamiek in de boardroom, digitalisering, leiderschap en stakeholdermanagement.

Inzicht in Corporate Governance

Het programma Inzicht in Corporate Governance is gericht op experts en supportfuncties in de boardroom. Als deelnemer leer je hoe directie, commissarissen en aandeelhouders/stakeholders zich verhouden tot elkaar en welke krachten de onderlinge verhoudingen beïnvloeden.

Masterclass Selectie- en Benoemingscommissie
Deze masterclass biedt praktische inzichten, best practices en de kans om te netwerken met andere commissarissen die betrokken zijn bij selecties en benoemingen. 

Masterclass Auditcommissie Advanced
Deelnemers aan de auditcommissie Advanced gaan actief aan de slag met thema’s relevant voor de rol en de functie van de auditcommissie, inclusief integrated reporting, financiering, risicomanagement en cyber security. 

Masterclass Remuneratiecommissie
Tijdens de masterclass Remuneratiecommissie verdiept de deelnemer zich in onderwerpen zoals opvolgingsbeleid, de samenstelling van de board en beloningsvraagstukken.

Masterclass Auditcommissie Foundations
Het belang van financiële kennis is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met name mergers en acquisities zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen. In deze tweedaagse elective gaan we in op de basis van finance en accounting.

Wat onderzoeken we?

De praktijk van corporate governance vraagt om het verbinden van verschillende onderzoeksdisciplines. Er moet een brug worden geslagen tussen juristen en economen, economen en gedragswetenschappers, gedragswetenschappers en filosofen, filosofen en juristen, etcetera. Slechts het verruimen van het blikveld buiten het eigen onderzoeksterrein voorkomt een tunnelvisie op de problematiek van corporate governance.

Onderzoek door het Nyenrode Corporate Governance Instituut betekent:

  • Onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek;
  • praktijkgerichte onderzoeksagenda;
  • concrete oplossingen voor bestaande problemen (de brug tussen theorie en praktijk).

We onderzoeken de volgende 4 thema’s:

  • Board Agenda 2030
  • Making Markets Fit for Purpose
  • Integrated Reporting
  • Nieuwe (corporate) governance-concepten

Verschillende leden van het Nyenrode Corporate Governance Instituut hebben onderzoeken uitgevoerd voor onder andere de Monitoring Commissie Corporate Governance, de Monitoring Commissie Code Banken, ministeries, ondernemingen en institutionele beleggers. Ook hebben zij onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek verricht naar verschillende thema’s binnen corporate governance die in belangrijke mate bijgedragen aan het debat over corporate governance.

Opinie

Voor ’good’ corporate governance is opinievorming en debat op basis van feiten nodig.
Dat gebeurt door:

  • een dialoog tussen wetenschap en praktijk over actuele governance thema’s;
  • knowledge sharing tussen experts;
  • initiëren van nieuw multidisciplinair onderzoek;
  • academische content voor onderwijs en onderzoeksprogramma’s.

Ons instituut draagt bij aan de opinievorming door:

  • NCGI-nieuwsbrief (maandelijks) over onderzoek, actualiteit en opinie;
  • seminars, congressen en rondetafels voor de wetenschap en de praktijk;
  • (wetenschappelijke) publicaties, voordrachten en media-optredens.

    In de media

    In Management Scope staan regelmatig artikelen met leden van het Nyenrode Corporate Governance Instituut.

     

    Nieuws

    Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je dan aan voor de NCGI-nieuwsbrief.

    Lees hier de laatste editie.

     

      Levashova,Yulia Een politiek compromis over de EU-richtlijn voor due diligence

      Een politiek compromis over de EU-richtlijn voor due diligence

      Opinie |  19 juni 2024
      Eerder dit jaar organiseerde dr. Yulia Levashova, universitair hoofddocent aan Nyenrode Business Universiteit, samen met de Europese tak/Franse afdeling van het Chartered Institute of Arbitrators (CiArb), een conferentie over ESG-kwesties en de impact van ESG op internationale arbitrage.
      Albert Plugge ‘Wie ESG omarmt, wakkert innovatie aan’

      ‘Wie ESG omarmt, wakkert innovatie aan’

      Onderzoek |  14 juni 2024
      Organisaties moeten de balans herstellen tussen de bedrijfscontinuïteit en de aandacht voor mens, natuur en maatschappij, zo stelt prof. dr. Albert Plugge in zijn oratie op 14 juni. Plugge is hoogleraar ESG Transformation & Digital Innovation aan Nyenrode Business Universiteit. “Financiële belangen hebben sinds de industriële revolutie de overhand gekregen, maar dat concept is niet langer houdbaar.”
      Oratie Jeroen Veldman Corporate governance: ‘Steeds meer partijen rammelen aan de deur’

      Corporate governance: ‘Steeds meer partijen rammelen aan de deur’

      Onderzoek |  29 mei 2024
      De manier waarop we onze ondernemingen besturen, staat onder druk, zo stelt prof. dr. Jeroen Veldman in zijn oratie op 29 mei. “Organisaties worden steeds vaker geconfronteerd met verwachtingen vanuit verschillende hoeken. Vaak gaan die verwachtingen over het beperken van systeemrisico’s, zoals klimaatverandering. Deze ontwikkeling beïnvloedt de manier waarop we invulling geven aan corporate governance.”
      Roberto-Marta (002) Forse toename eigendomsoverdrachten bij familiebedrijven

      Forse toename eigendomsoverdrachten bij familiebedrijven

      Onderzoek |  23 mei 2024
      Al geruime tijd is er onzekerheid bij familiebedrijven over de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Ongetwijfeld heeft dit ertoe geleid dat bijna de helft van de familiebedrijven de laatste vijf jaar een eigendomsoverdracht heeft meegemaakt. Op dit moment zijn ruim 85.000 familiebedrijven (29%) bezig met het proces van eigendomsoverdracht. Hoewel 50% van de eigenaren wenst dat het familiebedrijf in familiehanden blijft, is het niet vanzelfsprekend dat het eigendom wordt overgedragen naar de nieuwe generatie. Externe overdracht aan een strategische koper (16%) of private equity (5%) zijn reële opties. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen onder 232 familiebedrijven.
      Paper Hoe leden van de raad van commissarissen de digitale strategie beïnvloeden

      Hoe leden van de raad van commissarissen de digitale strategie beïnvloeden

      Onderzoek |  5 april 2024
      Het bestuur van een organisatie is verantwoordelijk voor het formuleren en uitvoeren van de digitale strategie en de raad van commissarissen dient hierop toezicht te houden. Simone van Golden, Nyenrode PhD student en docent, ontwikkelde hiervoor een raamwerk en won daarmee de ‘best research paper award’.
      Nijhof Andre Stilstaan in de regen

      Stilstaan in de regen

      Opinie |  15 februari 2024
      Recent nam ik deel aan een leiderschapsprogramma, in de natuur. Met tien deelnemers uit allerlei organisaties verkenden we hoe we nog krachtiger leiding kunnen geven.
      Meer nieuws

      Faculteitsleden

      De leden van het Nyenrode Corporate Governance Instituut zijn:

      • Prof. dr. Jeroen Veldman / NCGI voorzitter 

      Governance and Capital Markets

      • Drs. Erik Breen / Specialisatie: Corporate Governance
      • Prof. dr. Albert Plugge / Specialisatie: ESG Transformation & Digital Innovation
      • Prof. dr. Ruud Pruijm RA (emeritus) / Specialisatie: Corporate Governance
      • Prof. dr. Jeroen Veldman / Specialisatie: Corporate Governance, Social Enterprise, Sustainability, Strategy, CSR, Social Ontology, Business Ethics, Innovatie
      • Dr. Pushpika Vishwanathan 

      Codes, Company Law and Supervision

      • Prof. mr. dr. Barbara Bier / Specialisatie: Corporate Law, Corporate Governance
      • Dr. Steffie Vereijken-van den Bosch LLM MSc / Specialisatie: Corporate Responsibility and Disclosure
      • Mr. dr. Rosalien van 't Foort - Diepeveen / Specialisatie: Corporate Law & Corporate Governance
      • Mr. dr. Bart Jansen /  Specialisatie: Juridification of Applied Ethics
      • Mr. dr. Ingrid Koning /  Specialisatie: Commercial Law, Corporate Law and Transport Law
      • Prof. mr. dr. Tineke Lambooy / Specialisatie: Environmental Corporate Governance, CSR and Corporate Governance, Institutional Investors and Biodiversity and Ecosystem Services, Sustainability Rating Agencies, Company Law, Sustainable Water Use
      • Mr. Herman Mulder / Specialisatie: Sustainable Finance
      • Drs. Remko Renes RA / Specialisatie: Corporate Governance & Internal Control Audit, In Control Statements
      • Prof. mr. dr. Bas Steins Bisschop (emeritus) / Specialisatie: Corporate Law
      • Prof. mr. Steven Schuit (emeritus) / Specialisatie: Corporate Governance & Corporate Law

      Integrity and Compliance

      • Prof. dr. Rutger Claassen / Specialisatie: Political Philosophy and Economic Ethics
      • Prof. dr. Ronald Jeurissen / Specialisatie: Business Ethics
      • Prof. dr. Edgar Karssing / Specialisatie: Integrity Management
      • Prof. dr. ir. André Nijhof / Specialisatie: Corporate Social Responsibility & Business Ethics   
      • Drs. Sacha Spoor MBA / Integriteitmanagement, Ethisch Leiderschap, Governance

      Board Practices and Leadership

      • Prof. dr. Marta Berent-Braun / Specialisatie: Family Business, Governance, Entrepreneurship
      • Prof. dr. Désirée M. van Gorp LL.M. / Specialisatie: Entrepreneurship, Governance & Stewardship
      • Dr. Antoinette Rijsenbilt / Specialisatie: persoonlijkheid, persoonlijkheidsstoornissen en gedrag in de boardroom

      Governance and Auditing

      • Dr. Ries Breijer / Specialisatie: Corporate Reporting 
      • Prof. dr. Bob Hoogenboom RA / Specialisatie: MRE, Forensic Business Studies
      • Arthur Izeboud RA / Specialisatie: Auditing, Corporate and Culture Governance, Risk Management
      • Prof. dr. René Orij / Specialisatie: Corporate Reporting 
      • Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA (emeritus) / Specialisatie: Risk Management & Corporate Governance
      • Prof. dr. mr. Marcel Pheijffer / Specialisatie: (Forensic) Accounting
      • Prof. Dr. Willem Schramade / Specialisatie: Sustainable Finance & Sustainable Investing

      Remuneration

      • Mr. Frederic Barge / Specialisatie: (Executive) Remuneration

      Board & Governance Programs and Communities

      • Tom Cummings BA MA / Specialisatie: Leadership, Organizational Development, Executive Board Strategy
      • Ruud Kok / Specialisatie: Audit Committees, Board Evaluation, Risk Management
      • Drs. Vincent Moolenaar / Business Director Board & Governance programs

      Dr. Bart Jansen LL.M.

      • Filosofie
      • Recht
      • Ethiek

      Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA (emeritus)

      • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
      • Corporate Governance
      • Risicomanagement
      • Boekhoudkundige Informatiesystemen
      • Auditing
      • Management Control

      Alumni

      Activiteiten die (mede) worden georganiseerd voor de alumni van Nyenrode’s Board & Governance Programs vanuit het NCGI in samenwerking met alumniverenigingen zijn onder andere:

      • Seminars, events, boekbesprekingen-/uitreikingen, academische bijeenkomsten op het gebied van corporate governance ten behoeve van presentatie onderzoeksresultaten;
      • Alumni-events van de Board & Governance-programma’s (onder andere de jaarlijkse Executive Session van het New Board Program en de Nyenrode Commissarissen Community).

      Vacatures

      Het Nyenrode Corporate Governance Instituut biedt Nyenrode-relaties de mogelijkheid om op deze pagina openbare vacatures binnen het governance domein te plaatsen. Voor een groter bereik. Nyenrode neemt geen verantwoordelijkheid voor de vacaturetekst, de inhoud van de functie en het verloop van de procedure. Geïnteresseerden kunnen direct solliciteren bij de betreffende organisatie.