Voor ouders van accountancy studenten

Bachelor of Science in Accountancy studenten van Nyenrode

Hoe help ik mijn kind bij de juiste studiekeuze? 

Als ouder of verzorger wil je natuurlijk het beste voor je kind. De overgang van de middelbare school naar een universiteit kan best spannend zijn. Vooral als het gaat om de combinatie van studeren en werken zoals bij de Bachelor of Science in Accountancy. Hoe help je je kind uit alle mogelijkheden de beste keuze te maken? Wij helpen je daar graag bij.

Hoe kun je jouw zoon of dochter het beste helpen? 

Sommige kinderen weten al precies welke vervolgopleiding ze willen doen, andere hebben nog geen idee. Blijf altijd naar je kind luisteren, weersta de neiging om te gaan sturen en zoek naar aanknopingspunten om ideeën te bespreken. Neem de tijd om naar de interesses, passies en doelen van je kind te luisteren. Bezoek studiebeurzen, voorlichtingen en open dagen. Ook zijn er verschillende oriëntatie- en studiekeuzetesten om te doen. Kijk waar je kind enthousiast van wordt. En onthoud: een studie is een startpunt en geen doel op zichzelf. 

Bied een luisterend oor 

Stel open vragen en moedig je kind aan om te praten over wat hem of haar motiveert en inspireert. Moedig aan om na te denken over sterke punten, interesses en doelen voor de toekomst. Dit kan helpen bij het identificeren van welke studierichting het beste bij hen past. Het maken van een studiekeuze kan ook stressvol zijn. Bied daarom een luisterend oor, toon begrip en neem een coachende rol tijdens dit proces. 

Stimuleer zelfstandigheid, maar blijf betrokken 

Laat je kind de leiding nemen over het eigen studiekeuzeproces. Geef advies wanneer dat nodig is, maar respecteer ook de eigen autonomie en keuzes. Help je kind ook realistische verwachtingen te stellen over verschillende studieopties, loopbaanpaden en toekomstperspectieven. Bied ondersteuning en begeleiding wanneer dat nodig is, zelfs nadat ze een beslissing hebben genomen. 

  • Open Dag | Bachelor of Science in Accountancy

    Startdatum: 25 jan
    Type: Open dag
    Locatie: Nyenrode Business Universiteit Breukelen

    Na je vwo of hbo-propedeuse gaan studeren en werken? Kom naar de Open Dag en ontdek of de Bachelor of Science in Accountancy in deeltijd bij jou past.

    Bachelor of Science accountancy studenten van Nyenrode
  • Matchingsdag | Bachelor of Science in Accountancy

    Startdatum: 10 feb
    Locatie: Nyenrode Business Universiteit Breukelen

    Heb je een Open Dag bezocht en wil je inhoudelijk weten of de Bachelor in Accountancy bij je past? Schrijf je dan in voor de Matchingsdag. Het volgen van deze dag is verplicht voordat je start met de opleiding.

    Bachelor of Science in Accountancy studenten van Nyenrode
  • Sollicitatielab | Bachelor of Science in Accountancy

    Startdatum: 10 feb
    Locatie: Nyenrode Business Universiteit Breukelen

    Wil je accountancy gaan studeren, maar heb je nog geen baan? Kom dan naar het Sollicitatielab en leer solliciteren. We helpen je met je CV en motivatiebrief.

  • Talent for a day

    Startdatum: 26 mrt
    Type: Carrière-evenement
    Locatie: Nyenrode Business Universiteit Breukelen

    Wil jij jouw talent inzetten om duurzame impact te maken? Meld je aan voor Talent for a day en maak kennis met het bedrijfsleven en ervaar hoe je samen met professionals aan een casus werkt, waarbij je jouw steentje aan een duurzame maatschappij bijdraagt.

    Bachelor Accountancy studenten van Nyenrode aan het studeren

Hoe vindt mijn kind de juiste werkgever?

Nyenrode staat open om met elk accountantskantoor in Nederland samen te werken. Via onze Digitale Bedrijvenmarkt vind je een overzicht met alle vacatures. Tijdens de Open Dagen en de Matchingsdagen vertellen wij veel over de verschillende kantoren, het vinden van een passende baan en het sollicitatieproces.  

Hoe zit het met de werkdruk bij accountantskantoren?

Dat varieert per kantoor en per periode in het jaar. Voor veel accountantskantoren zijn de eerste maanden van het nieuwe jaar van oudsher druk vanwege het controleren van jaarrekeningen (het zogenaamde busy season). Wij houden daar vanzelfsprekend rekening mee en later in de studie kan je zoon of dochter ook kiezen om de studie (tijdelijk) in een rustiger tempo te volgen. Je kind volgt op vrijdag colleges (in het eerste jaar van de Bachelor ook op donderdag) en krijgt daar van de werkgever ook alle ruimte voor.  

Bij het solliciteren is het belangrijk dat je kind goed kijkt of de cultuur bij hem of haar past en doorvraagt op de manieren waarop hij of zij begeleid wordt bij het werk en de studie. Voor vragen zijn wij altijd bereikbaar, onze studieadviseur denkt graag met jullie mee. 

Heeft mijn kind wel een studentenleven bij een deeltijdstudie?

Jazeker. Natuurlijk geeft het combineren van studie en werk een andere dynamiek dan bij fulltime studenten, maar als je kind het studiewerk goed bijhoudt dan blijft er genoeg tijd over voor hobby's, sport en activiteiten. Je kind volgt op een van onze 8 locaties colleges en binnen deze groepen ontstaan vaak hechte vriendschappen en studiegroepen. De studievereniging VAS is er voor alle accountancystudenten, zij organiseren regelmatig leuke activiteiten en borrels in het land. En tijdens gemeenschappelijke colleges en de summer courses is er meer dan voldoende tijd voor ontspanning en gezamenlijke borrels. 

Wat als mijn kind tussentijds van studie wil switchen of het niet leuk vindt?

Tijdens de Open Dagen en Matchingsdagen krijgt je kind een goed beeld van de studie en het werk dat hem of haar te wachten staat. Ondanks alle voorlichting en hulp kan het altijd zijn dat de studie niet volledig past. Wij vinden het fijn als je kind ons daarover op tijd informeert, zodat we samen kunnen kijken of er oplossingen te vinden zijn. Mocht dat niet lukken, dan kan je zoon of dochter vanzelfsprekend van studie veranderen. De studiecoaches en het programmamanagement helpen in dat geval met het goed afronden van de studie. 

Je kind moet ook zijn of haar werkgever tijdig op de hoogte stellen, zodat ook zij kunnen meedenken over oplossingen, eventuele afronding van het contract en het maken van afspraken over de studieregeling en het afbetalen van het collegegeld.  

Mijn kind vindt het zoeken naar een baan best spannend, helpen jullie daarbij?

Natuurlijk. Tijdens de open dagen zijn veel werkgevers van accountantskantoren en de overheid aanwezig, zodat je kind een goede indruk krijgt en kennis kan maken. Vaak worden de contactgegevens al gedeeld zodat je zoon of dochter eenvoudig kan solliciteren. Daarnaast is het Sollicitatielab er voor iedereen die nog op zoek is naar een baan: we helpen met het voorbereiden en oefenen van het sollicitatiegesprek, de sollicitatiebrief en het CV. En ook daar zijn werkgevers aanwezig om kennis te maken en toe te lichten waar zij als kantoor voor staan. Je kind is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het vinden van een baan, maar vanuit Nyenrode bieden we vele mogelijkheden om ze goed op weg te helpen. We kunnen je kind ook actief aandragen bij verschillende kantoren, mocht hij of zij dat willen en ook als er eenmaal een contract is, kunnen we meekijken en vragen beantwoorden.  

Waarin onderscheidt Nyenrode zich van andere universiteiten en opleidingen?

Nyenrode is de enige universiteit in Nederland waar je de Bachelor Accountancy in deeltijd kunt volgen. Daarnaast zijn we ook de enige universiteit met alle onderdelen van de Accountancy-opleiding in deeltijdvariant in huis. Naast de Bachelor bieden wij ook de Master, Postmaster en Praktijkopleiding aan. Wij hebben nauwe banden met het werkveld zodat het onderwijs goed aansluit op het werkveld. De meeste docenten zijn zelf accountant waardoor zij zorgen voor de juiste koppeling tussen theorie en praktijk. Als business universiteit richt Nyenrode zich niet alleen op de vak inhoud en de theorie, ook vinden wij competenties als leiderschap en communicatieve vaardigheden erg belangrijk. Speciaal daarom loopt de Professional Leadership Development Journey (PLDJ) als een rode draad door onze opleidingen en nemen wij vanaf de master veel tentamens mondeling af. Nyenrode accountants houden ook in moeilijke situaties hun rug recht en onderscheiden zich door hun werkervaring, probleemoplossend vermogen en een sterke basis.  

En last, but not least: colleges van de Accountancy-opleidingen worden op 8 verschillende locaties in Nederland gegeven, daardoor hoeft jouw zoon of dochter nooit ver te reizen. 

Wij wonen ver van Breukelen af, hoe zit dat met de reistijd?

Onze accountancy-opleidingen worden, naast Breukelen, op acht locaties in Nederland aangeboden: Zwolle, Arnhem, Eindhoven, Breda, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Jouw zoon of dochter heeft dus ruime keuze, waardoor de reistijd beperkt blijft.  

Alleen de introductie, tentamens en summer courses vinden op de campus van Nyenrode in Breukelen plaats. 

Studeren in deeltijd, wie betaalt dat?

Bij de accountancy-opleiding is het gebruikelijk dat de werkgever de studiekosten betaalt. Ook ontvangt je zoon of dochter salaris en geven ze vaak ook de mogelijkheid tot een leaseauto. Als onderdeel van de arbeidsovereenkomst worden er afspraken gemaakt over de (af)betaling van de studie. In de studieovereenkomst (onderdeel van arbeidsovereenkomst) staan afspraken over de termijn van afbetaling en eventuele regelingen bij uitdiensttreding.  

Accountancystudenten komen niet in aanmerking voor een (basis)beurs door de hoogte van hun salaris. Heeft je kind vragen over het aangeboden contract of de studieregeling? Wij kijken altijd graag mee, en zijn bereikbaar op ons mailadres sollicitatiehulp@nyenrode.nl.

Hoe wordt mijn kind op Nyenrode ondersteund bij het studeren?

Wij hebben professionele studiecoaches in dienst die jouw kind helpen om de studie succesvol af te ronden. Alle studenten kunnen een afspraak maken voor een gesprek, ondersteuning of advies. Vaak is je kind al met één gesprek geholpen, en als het nodig is dan plannen we ook vervolggesprekken met elkaar. De gesprekken zijn vertrouwelijk, wij verstrekken daarover geen informatie aan andere personen zonder akkoord van de student.  

Wij vragen voorafgaand aan de studie naar mogelijke functiebeperkingen en bijzonderheden en bespreken met je zoon of dochter hoe wij daarin de beste ondersteuning kunnen bieden. 

Wat is het verschil tussen een hbo- en een wo-opleiding?

De verschillen liggen op meerdere vlakken. Allereerst op instroomniveau. Met een vwo-diploma kun je kiezen voor het hoger beroepsonderwijs (hbo - hogeschool) of wetenschappelijk onderwijs (wo - universiteit). Met een havo-diploma ben je toelaatbaar tot het hoger beroepsonderwijs. Ondanks dat beide vervolgopleidingen bachelors zijn zitten er wel degelijk verschil in. Niet alleen het niveau is anders maar ook de duur van de opleiding en de manier waarop het onderwijs ingericht is.  

Een hbo-opleiding is praktisch ingericht waarbij er gedurende de opleiding veel gewerkt wordt in groepsvorm. Een wo-bachelor is academisch ingericht waarbij ook bepaalde mate van zelfstandigheid wordt verwacht.  

Na de bachelorfase kun je een master gaan doen, na een wo-bachelor ben je vaak direct toelaatbaar tot een wo-master. Voor een hbo-student geldt dat je eerst een pre-master of een schakeltraject volgt. Binnen Accountancy wordt er ook een verschil gemaakt in titel en functie na afronding van een hbo- of wo-opleiding.

Contact