Digitaal Leiderschap in het bedrijfsleven

Als je organisaties succesvol wilt transformeren naar het digitale tijdperk dan heb je leiders nodig met een visie op alle aspecten van de digitalisering. Hoe geef je vorm aan digitaal leiderschap om zo jouw organisatie mee te nemen in de verwachtingen en mogelijkheden van de digitale transformatie?
onder de brug kasteel

5 tips voor digitale transformatie

Als je organisaties succesvol wilt transformeren naar het digitale tijdperk dan heb je leiders nodig met een visie op alle aspecten van de digitalisering. Vijf tips van Wouter Bronsgeest – voorzitter van de SDSP en houdt zich bezig met strategie, beleidsontwikkeling en het algeheel portfolio- en projectmanagement:

1. Aandacht voor trends en weak signals

De kloksnelheid van de maatschappij gaat aldoor omhoog en de complexiteit wordt groter op alle thema's. We zien door de technologische ontwikkelingen het bos soms niet meer. Het is dan ook des te belangrijker om vooruit te kijken en vooruit te denken. Dat betekent: aandacht voor de weak signals, het monitoren van de trends en blijven onderzoeken van de mogelijkheden die technologie ons biedt.  Tien procent van je tijd investeren om daar over na te denken is een eerste stap.

2. Een helder doel, een begrijpelijke strategie

Geef richting aan de organisatie door een hele heldere doelstelling uit te werken - iedereen moet het kunnen snappen. Als je richting helder is, kan je je strategie daar op laten aansluiten. Een strategie voor een digitale transformatie heeft aandacht voor agile werken, data management, ontkoppelde architecturen, informatiebeveiliging, leiderschap en liefde voor het vak.

3. Aandacht voor data

Je data kan je goud zijn: data is de grondstof die met extra bewerkingen, gepolijst en al, via algoritmes tot briljante informatie kan leiden. Als je als organisatie inzet op een datacentralistische aanpak maak je kans om te overleven. Je houdt één bron over van schone data en door de IT-systemen daar op aan te laten sluiten kun je als organisatie wendbaar zijn en snel reageren op ontwikkelingen. 

4. Cybersecurity en meer

Cybersecurity gaat om te beginnen om het veiligstellen van je organisatie, inclusief de mensen in de organisatie. Maar er is meer: aandacht voor de mens gaat ook over security-by-design. En over het ontwerpen van voorzieningen die ten dienste staan van de mens. Ontwerpen vanuit de mens. En meer.... gaat dus ook over het gesprek over ethiek: dat houdt ons scherp en bewust over wat we aan het doen zijn. Aan de professional die een digitaal leider wil zijn dus ook de opdracht hier aandacht aan te geven.

5. Modern leiderschap: Mensen zijn de organisatie

Als de mensen die in de organisatie werken zich onderdeel voelen van het geheel (en dus niet 'voor' of 'bij' de organisatie werken), dan heb je een belangrijke stap gezet in het kader van Digitale Transformatie. Dat houdt in dat je je richt op het stimuleren en faciliteren van bevlogenheid van je mensen, en geen genoegen neemt met minder.



Wouter Bronsgeest – voorzitter van de SDSP en houdt zich bezig met strategie, beleidsontwikkeling en het algeheel portfolio- en projectmanagement

Masterclass Digitaal leiderschap in het bedrijfsleven

In de masterclass Digitaal leiderschap in het bedrijfsleven geven twaalf hoogleraren en experts uit het bedrijfsleven inzichten en tools om kennis en vaardigheden te ontwikkelen, waarmee de leiders van vandaag en morgen leren omgaan met snelle technologische, culturele, sociale en economische veranderingen.

  • Masterclass Digitaal leiderschap in het bedrijfsleven

    Startdatum: 11 maart 2025, 9 september 2025
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen
    • Online

    Als je organisaties succesvol wilt transformeren naar het digitale tijdperk dan heb je leiders nodig met een visie op alle aspecten van de digitalisering.

Contact

Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? 

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl

 

Nyenrode is gesloten tijdens de feestdagen. Je kunt je nog steeds aanmelden voor onze programma's, maar houd er rekening mee dat aanvragen, e-mails, vragen en verzoeken pas vanaf 6 januari worden opgepakt. Fijne feestdagen!