'De waardenladder van Rescher'

tempel
Type: Opinie
Publicatiedatum: 22-7-2024
Auteur:
  • Prof. dr. ir. André Nijhof

Onlangs was ik bij een bijeenkomst met duurzaamheidsmanagers in de financiële sector. Een belangrijk deel van hun werk richt zich op het voeren van gesprekken met bedrijven waarin zij beleggen. Die gesprekken gaan dan over de positieve en negatieve impact van die bedrijven op de maatschappij. En tijdens zo’n gesprek klonk op een gegeven moment de verzuchting: ‘We zijn hier hartstikke druk mee, maar we slaan nog geen deuk in een pakje boter’. Wel het gedrag, maar geen impact.

In dat verlengde spreekt het thema van dit nummer mij aan. Als we maatschappelijk verantwoord ondernemen invulling willen geven, moeten we van implementatie naar impact. Maar hoe doe je dat? Iets wat mij daarbij helpt is de waardenladder van Rescher. Nicholas Rescher is een filosoof die zich richt op een waardevol leven. Daarbij gaat hij in op waarden en normen. Twee begrippen die op elkaar lijken, maar bij de waardenladder van Rescher worden ze juist uit elkaar gehaald. Zo verwacht ik dat velen van ons veiligheid belangrijk vinden (fundamentele waarde). Dat vereist bijvoorbeeld in het verkeer dat er duidelijkheid is over wie wanneer voorrang heeft (afgeleide waarde). Dat regelen we onder meer via stoplichten (norm). De regel daarbij is dat je bij een groen stoplicht mag rijden en bij rood moet stoppen (gedragsrichtlijn). Als je toch door rood rijdt, moet je niet zeuren als je een boete krijgt (sanctie). Want je vertoont gedrag dat strijdig is met een fundamentele waarde. De les die ik hieruit trek is dat het begrip kweekt als je het gesprek aangaat over de waarde achter regels.

Waarden achter regels

Zo merk ik dat veel bedrijven zich zuchtend afvragen waarom we al dat werk moeten doen rond de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Inderdaad, heel veel regels waaraan je moet voldoen. Maar achter die regels gaan waarden schuil. Welke zijn dat bij de CSRD? Om die voor jouw organisatie te vinden, helpt het om de waardenladder te beklimmen. De norm bij de CSRD is dat bedrijven ook moeten rapporteren over ESG-thema’s. Waarom is die norm er? Omdat de Europese Commissie beseft dat we in de EU per jaar 700 miljard euro aan kapitaal moeten bijsturen richting een klimaatneutrale en circulaire economie (afgeleide waarde). En waarom zijn die 700 miljard van belang? Omdat we onze aarde leefbaar willen houden en ook wat willen overhouden voor onze (klein)kinderen (fundamentele waarden). 

Door dat met elkaar te bespreken, beseffen we dat regels er met een reden zijn. Ik hoop dat dat inspiratie en doorzettingsvermogen biedt om je als bestuurder en toezichthouder voor die waarden in te zetten, ook als er weerstand ontstaat tegen nog meer regelgeving.

 

 

Dit opiniestuk is ook gepubliceerd in Goed Bestuur & Toezicht 2, 2024. 

 

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, zomer 2024.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl. 

Gerelateerde opleidingen

  • De introductie: Rechtspersonenrecht

    Startdatum: 1 juli 2024
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Vergroot je impact in de bestuurskamer en versterk je advies- en vertrouwensrol.

  • De Secretaris: een leergang voor professionals

    Startdatum: 13 januari 2025
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Vergroot je impact in de bestuurskamer en versterk je advies- en vertrouwensrol.

  • Module Duurzaam beleggen & ESG risicomanagement | Pensioensector

    Startdatum: Startdatum nog niet bekend
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Den Haag

    Tijdens deze module worden alle facetten van duurzaamheid die bij pensioenfondsen op de bestuurderstafel liggen in één dag volledig en systematisch op een rij gezet op een manier die onmiddellijk toepasbaar is .

  • ESG for Boards

    Startdatum: 5 november 2024
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Ontdek kansen in essentiële ESG-transities en vergroot je handelingsperspectief.

    Board en Governance
  • Cyber Resilience for Boards

    Startdatum: 27 maart 2025
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Hoe kan je als bestuurder en/of toezichthouder ervoor zorgen dat je organisatie in een wereld met allerhande dreigingen, risico’s en snel gaande technologische ontwikkelingen operationeel blijft?

    Cyber Resilience