Blik op PE en ESG

Maatwerk
Publicatiedatum: 22-4-2024

Waar is het Verbond van Verzekeraars goed in? Die vraag stelden mijn collega Pieter Adriaanse en ik onszelf tijdens de voorbereiding van Module 3 ‘Duurzame transitie en ESG’ van het PE-programma voor executives en commissarissen. Een programma in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. Het is de verbinding die wij als branchevereniging kunnen maken tussen verzekeraars, de politiek en de maatschappij. En die verbinding is hard nodig voor een duurzame samenleving.

Verbinding

In mijn werk merk ik dat de verzekeringssector als geen ander is doordrongen van de noodzaak om Nederland klimaatbestendiger te maken. Verzekeraars ervaren namelijk nu al de gevolgen van klimaatverandering. Meer extreem weer leidt tot meer schade die gepaard gaat met veel leed bij burgers en bedrijven. Verzekeraars voelen dus een intrinsieke motivatie, maar kunnen het niet alleen. En daar komen wij, de branchevereniging, om de hoek kijken. Want wij maken de verbinding tussen verzekeraars, de politiek en de maatschappij. Wat doet het Verbond? Wat doen verzekeraars en wat doen anderen?

Hoe ver ga je?

Pieter en ik hebben een aantal sessies gegeven. En één van de discussies die we voeren met deelnemers is hoe ver verzekeraars moeten gaan in hun rol bij het duurzamer maken van de samenleving. Bij beleggingen voeren bijna alle verzekeraars een actief beleid door engagement of uitsluiting. Maar hoe zit het met verzekeringsproducten? Dat blijkt ingewikkelder. Verzekeraars helpen klanten om zich voor te bereiden op klimaatverandering. Of ze stimuleren hen om te verduurzamen, bijvoorbeeld via de hypotheek. Maar stoppen met het verzekeren van fossiele auto’s gaat voor velen nog een stap te ver. Ga je voor een fossiel vrije wereld? Stop je met het verzekeren van fossiele voertuigen? En wat betekent dat voor klanten met een smalle beurs? Het zijn vragen die leven in de maatschappij. En in de verzekeringssector. En het zijn dus ook vragen die wij behandelen.

Wapens

Dit soort vragen geldt overigens niet alleen voor klimaat. Een ander actueel thema dat aan de orde komt, is het beleid van verzekeraars voor investeringen in wapens. Het zal je niet ontgaan zijn dat door de huidige internationale spanningen er een steeds groter beroep wordt gedaan op de samenleving om meer te investeren in wapenfabrieken en munitie. Ook verzekeraars horen die oproep. Veel partijen kijken naar de ongeveer 450 miljard euro die Nederlandse verzekeraars beheren. Kan een deel van dat geld niet naar de wapenindustrie?, vragen partijen in de Tweede Kamer en hoge militairen zich hardop af.

Tegelijkertijd verschijnen er rapporten van NGO’s die verzekeraars aanspreken op hun investeringsbeleid. Ze nemen het verzekeraars kwalijk als wapens van bedrijven waarin zij hebben geïnvesteerd in verkeerde handen zijn gevallen. Veel verzekeraars zijn daarom in het verleden gestopt met investeren in wapens. Moet dat nu veranderen? Wat is onze rol hier eigenlijk? En moeten we daarover communiceren? Dit soort vragen leven in de maatschappij. En dus ook in de verzekeringssector. En dus behandelen wij ze samen met de sector.

Op zoek naar antwoorden

Terugkijkend op de sessies die inmiddels zijn gepasseerd; ik vind ze ontzettend inspirerend! Ik besef dan weer even hoe maatschappelijk betrokken onze sector is. En hoe snel de actualiteit invloed heeft op beleid en dienstverlening van een verzekeraar. Tegelijkertijd is een antwoord geven op al die vragen niet makkelijk. En de dilemma’s zijn niet altijd zwart/wit. Maar het voeren van soms pittige discussies en het bieden van praktische handvatten helpt. En dat is precies wat deze module biedt. Er staan er nog drie op onze agenda, waar ik erg naar uitkijk. 

De verzekeringssector wordt geconfronteerd met omvangrijke en complexe strategische uitdagingen. Een krappe verzekeringsmarkt, nieuwe toetreders, nieuwe klimaat- en technologie gedreven risico’s en veranderend digitaal klantgedrag beslaan slechts een deel van de thema’s die de basis vormen voor het PE voor executives en commissarissen in de verzekeringssector 2023/2024, dat we in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars aanbieden.

Wil jij er ook bij zijn? Meld je dan aan voor 25 april, 27 mei of 11 juni.


Gerelateerde opleidingen

  • Collegereeks Data-analyse, AI en Finance

    Startdatum: 7 november 2024
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Ontdek hoe data-analyse en AI de toekomst van finance vormgeeft.

    Executive Education
  • Tweedaags PE-programma Business Valuation & Real Estate

    Startdatum: 28 juni 2024
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Tweedaagse terugkomdag voor oud-deelnemers van het programma Business Valuation.

    Tweedaags PE-programma / Terugkomdag Business Valuation
  • Module Duurzaam beleggen & ESG risicomanagement | Pensioensector

    Startdatum: Startdatum nog niet bekend
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Den Haag

    Tijdens deze module worden alle facetten van duurzaamheid die bij pensioenfondsen op de bestuurderstafel liggen in één dag volledig en systematisch op een rij gezet op een manier die onmiddellijk toepasbaar is .

  • Business Driven Accountant

    Startdatum: Op aanvraag
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    In de snel veranderde wereld van financiën en compliance is het van cruciaal belang voor accountants om verder te gaan dan louter cijfers en spreadsheets.

  • Modulair Advanced Project Control

    Startdatum: 2 oktober 2024
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Het programma Modulair Advanced Project Control is een samenwerking tussen TriFinance en Nyenrode Business Universiteit en is speciaal ontworpen om je de vaardigheden en kennis te bieden die je nodig hebt om een betere projectcontroller te worden.

    Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-11 - header