Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nyenrode Business Universiteit werd opgericht. De eerste 25 jaar was het een mannenbolwerk, maar vanaf 1972 waren ook vrouwen welkom om hun opleiding te volgen. Hoe was het voor de dames die hier als een van de eersten kwamen studeren? Hoe reageerden de mannen? En hoe anders gaat het er anno 2022 aan toe? Aan het woord zijn Margaret Wijnands (68) en Charlotte van Rijt (20). Margaret studeerde 49 jaar geleden aan Nyenrode, Charlotte volgt op dit moment haar tweede jaar Bachelor of Business Administration.
Alhoewel het in 1973 niet vanzelfsprekend was voor vrouwen om een vervolgopleiding te gaan doen, vond Margaret het niet meer dan logisch dat ze ging studeren. “Ik had het gymnasium afgerond, dus dan ga je daarna niet niks doen. De keuze voor Nyenrode heb ik heel bewust gemaakt. Mijn vader werd rond die tijd ontslagen. Een studie van zes of zeven jaar leek me een te grote aanslag op zijn vermogen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een opleiding met een goed perspectief die niet te lang duurde. Toen was de keuze voor Nyenrode snel gemaakt.”
Tweede lichting vrouwelijke Nyenrodianen
Voor Charlotte en haar studiegenoten is het niet meer dan normaal om ‘gemengd’ te studeren. In Margarets tijd was dat wel anders. “Wij waren pas de tweede lichting vrouwelijke Nyenrodianen. Ikzelf had er geen moeite mee, want ik had ook op het gymnasium samen met jongens les gehad. Degenen die er het meest aan moesten wennen, waren de derdejaars mannen. Zij hadden hun eerste studiejaar zonder dames doorgebracht en moesten ineens de kelderbar delen met ons. Toch heeft dat gewenningsproces niet lang geduurd. Al snel voelde het alsof wij vrouwen er altijd geweest waren.”
Charlotte kan zich amper voorstellen hoe het er begin jaren zeventig aan toe moet zijn gegaan hier op Nyenrode. “Het is voor ons zo logisch om met jongens en meisjes door elkaar te studeren, dat ik me lastig kan inbeelden dat hier in die tijd geen studentes rondliepen.
Wonen, studeren en feesten op één locatie
De voornaamste reden voor Charlotte om te kiezen voor Nyenrode, was het campusleven. “Daar ben ik als een blok voor gevallen. Het leek me heerlijk om op één locatie te kunnen wonen, studeren en feesten. Ik wist toen nog niet eens dat Nyenrode ook een studentenvereniging had. Ik wilde vooral samenzijn en dat is gelukt. Ik zit hier zó op mijn plek! Dit studiejaar ben ik voorzitter van de Heeren Vijf, het bestuur van studentenvereniging NCV. Het is een fulltime job, maar ik zou het voor geen goud willen missen. Ik leer ontzettend veel en geniet met volle teugen.”
Work hard, play hard
Die ‘work hard, play hard’-mentaliteit herkent Margaret wel. Ook in 1973 werden de serieuze studiemomenten afgewisseld met regelmatige bezoekjes aan de Kelderbar. Ze herinnert zich vooral de optredens van The Racket, een band die toen al covers van de Beatles speelde en dat nu nog steeds doet onder de nieuwe bandnaam The Analogues. “Het klopt dat we behoorlijk wat af hebben gefeest, maar zelfs in de bar hadden we onze leermomenten. Omdat het aandeel vrouwen op Nyenrode destijds nog maar zo’n tien procent was, stonden we behoorlijk in de kijkers. De mannen bleven ons maar drankjes aanbieden, het kon niet op. Totdat een van hen me de hint gaf om zelf zo nu en dan ook eens iets weg te geven, zelfs al waren de glazen nog bijna vol. Ik ben hem nog altijd dankbaar voor de wijze les die hij me toen gaf.”
Uit je comfortzone
"Die ‘sociale opvoeding’ krijgen we ook nu nog steeds,” lacht Charlotte. “Natuurlijk leren we veel tijdens de colleges, maar de lessen daarbuiten zijn zeker zo belangrijk. “Elk jaar organiseren wij het ‘Tuinfeest’, een terugkerend festivalachtig evenement, waar maanden aan voorbereiding aan vooraf gaan. We hebben hard gewerkt, veel geleerd en vooral ontzettend veel plezier gehad. Het geeft echt voldoening als zo’n evenement slaagt en als iedereen een leuke tijd heeft. Dan merk je pas dat je tot veel meer in staat bent als je uit je comfortzone durft te stappen.”
Volg je hart
En precies dat is wat Margaret de jongere generatie dames wil meegeven. “Doe zo veel mogelijk ervaring op en kies uiteindelijk voor de richting waar je je je het meest op je plek voelt, waar je hart ligt. Ik wilde altijd graag inkoper worden in de retail-industrie. En dat is gelukt. Ik heb jarenlang de inkoop gedaan voor grote organisaties als Hema, Vroom & Dreesmann en Zeeman. Ik heb hard gewerkt en mezelf verder weten te ontwikkelen tot inkoopdirecteur. Hema heeft me de kans gegeven om mijn MBA aan Nyenrode te halen, zo’n tien jaar nadat ik er startte met mijn bachelor. Nog zo’n tip die ik studenten graag wil meegeven: volg je MBA pas een tijd nadat je je bachelor hebt afgerond. Mijn ervaring is dat alles dan veel beter op zijn plek valt.”
Master in het buitenland
Waar Charlotte na haar studie terecht wil komen, weet ze nog niet. Omdat ze door haar bestuursfunctie het uitwisselingsprogramma in het tweede jaar mist, voelt ze wel wat voor een master in het buitenland. “Ik ben nog jong en wil graag veel van de wereld zien. Een master in bijvoorbeeld Londen, New York of Barcelona lijkt me wel wat. Met de ervaring, de vriendschappen en de mooie herinneringen aan Nyenrode ligt de wereld aan mijn voeten.”
Dit academisch jaar is een speciaal jaar voor Nyenrode: we vieren niet alleen onze 75e verjaardag maar we verwelkomen ook al vijftig jaar vrouwen op Nyenrode. Ter gelegenheid van dit jubileum publiceren wij in de komende maanden drie dubbelinterviews met een alumna en huidige studente.
Nieuwsgierig naar de andere verhalen? Lees hier het interview met Jonneke en Rika en het verhaal van Ans en Renée.
Gerelateerde opleidingen
-
Bachelor of Science in Business Administration
Startdatum: Medio augustus 2025Taal:- Engels
Locatie:- Amsterdam
- Breukelen
Driejarige voltijdbachelor op de Nyenrode-campus in Amsterdam of Breukelen, met focus op bedrijfskunde, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.
Bekijk opleidingMeld je nu aan