Als onderdeel van zijn deelname aan de 66e Nyenrode Commissarissencyclus schreef Jurriaan Lombaers in het begin van dit jaar zijn paper over de invoering van de EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D). Zijn paper werd gekozen tot best paper van die Cyclus. De paper is tijdig en relevant. Sinds de publicatie in maart 2024 heeft de Europese Raad in juli 2024 de CS3D-wetgeving aangenomen, die vanaf 2027 van kracht wordt.
De centrale doelstelling van de paper van Jurriaan Lombaers is om beter te begrijpen wat de implicaties zijn van de geplande invoering van de CS3D vanuit een rol als Chief Procurement Officer (CPO) binnen een grote onderneming en als afgeleide hiervan dezelfde vraag ook vanuit de rol van de Raad van Commissarissen (RvC). Daarnaast heeft Jurriaan gekeken hoe een CPO en een RvC zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de komende CS3D invoering.
Actieplan
Omdat de CS3D wetgeving verder gaat dan de al ingevoerde CSRD vereisten stelt Jurriaan dat het raadzaam is voor een CPO van een grote onderneming nu al specifieke actieplannen in gang te zetten om in de toekomst te kunnen voldoen aan de geplande CS3D vereisten. Vanuit literatuuronderzoek, gedaan als onderdeel van de paper, blijkt dat de geplande CS3D invoering ertoe zal leiden dat CPO’s hun inkoopstrategie dienen aan te passen met o.a. een meer gedetailleerde risk assessment over de belangrijkste zakelijke partners. Er zullen meer wijzigingen in de portfolio van leveranciers doorgevoerd moeten worden en het monitoren van leveranciers zal complexer worden. Transparante externe rapportage over impact op mensenrechten en klimaat wordt vereist en bij constatering van negatieve impact op mensenrechten en klimaat, dienen ook de gepaste maatregelen genomen te worden. Kortom, de invoering is complex en vraagt veel voorbereiding.
Voordelen van frontrunner zijn
In zijn paper pleit Jurriaan om bij de CS3D invoering proactief voorop te lopen in plaats van reactief te volgen. Allereerst omdat dit past in een beweging waar ondernemingen long-term value creation dienen na te streven voor alle stakeholders en niet alleen de financiële shareholders. Een ander voordeel is dat de frontrunners meer tijd hebben om de CS3D invoering efficiënt in te richten. Dit is essentieel, omdat het niet de verwachting is dat consumenten en eindgebruikers extra willen gaan betalen voor de extra kosten voor de CS3D invoering.
Na invoering van de CS3D zal werkelijke impact op klimaat en mensenrechten veel transparanter zijn en dienen ondernemingen actie te nemen om deze negatieve impact te mitigeren. Ondernemingen die dit niet doen lopen risico op reputatieschade. Ondernemingen, die nu al proactief starten hebben meer tijd om zich gedegen te verdiepen en de juiste keuzes te maken en zullen zich onderscheiden van andere bedrijven, die later starten.
CS3D als onderdeel van de strategie
Als afgeleide hiervan dient ook een RvC zich proactief te gaan verdiepen in de geplande CS3D invoering en dit thema op de strategische agenda te zetten. Een RvC kan dit doen door de CS3D onderdeel te maken van de strategische risk aanpak, door de discussie met het bestuur te starten hoe de onderneming wil gaan voldoen aan de CS3D vereisten en CS3D performance een onderdeel te maken van het renumeratiebeleid.
Middels deze paper wil Jurriaan stimuleren dat niet alleen CPO’s en inkooporganisaties zich meer bewust zijn van de CS3D invoering, maar daarmee ook actief meer verantwoordelijkheid gaan nemen in het aansturen van hun leveranciersketen met passende zorgvuldigheid.
Download de paper 'Wat komt er op ons af met de CS3D wetgeving en hoe bereiden we ons daar zo goed mogelijk op voor?’ van Jurriaan Lombaers.
Documenten
-
Publicatiedatum 2-12-2024Bestandsgrootte 837 KB
Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, najaar 2024.
Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.
Gerelateerde opleidingen
-
Behavioral and Cultural Governance Program
Startdatum: 27 januari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Hoe bouw je een gezonde organisatie met een gezond ecosysteem?
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissen Community
Startdatum: 16 september 2024Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
- Den Haag
- Online
Membership voor alumni van de Nyenrode Commissarissencyclus.
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissencyclus
Startdatum: 11 en 12 februariTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Versterk je kennis, inzicht en handelingsperspectief als commissaris of toezichthouder.
Bekijk opleiding -
Private Publieke Samenwerkingen
Startdatum: 20 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Leer en begrijp de onderliggende mechanismen en patronen die een rol spelen bij privaat-publiek samenwerken (PPS).
Bekijk opleiding -
Digitalization and Boardroom Dynamics
Startdatum: 19 maart 2025Taal:- Engels
Locatie:- Breukelen
Biedt contrete handvatten om IT en innovatie af te stemmen in het licht van de dynamiek van de bestuursbeslissingen.
Bekijk opleiding -
New Board Program
Startdatum: 13 februari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Dit programma inspireert en daagt leidinggevenden uit om hun bestuurskwaliteiten te optimaliseren in een omgeving waarin stakeholders steeds veeleisender zijn.
Bekijk opleiding