Op 3 april 2024 kwamen juridische experts, beleidsmakers en institutionele beleggers in het kasteel van Nyenrode samen voor het allereerste Research Round Table Event. Het doel van het event, georganiseerd door dr. Yulia Levashova en fundraiser Christina Ceulemans, was om gezamenlijk het veranderende ESG-landschap in de financiële sector te verkennen.
Micky Adriaansens, voorzitter van Nyenrode, onderstreepte het belang van ESG due diligence bij álle vormen van investeringsbeslissingen. De paneldiscussie bood waardevolle inzichten in de rol van ESG binnen de financiële sector en bij buitenlandse investeringen.
Regelgeving als aanjager in plaats van last
Een centrale boodschap die uit de discussie naar voren kwam: ESG-regelgeving moet niet langer gezien worden als een last, maar juist als een strategisch hulpmiddel. Door regelgeving als aanjager te gebruiken, kunnen financiële instellingen betere investeringsbeslissingen nemen en tegelijkertijd hun maatschappelijke impact vergroten. Ook werd benadrukt hoe belangrijk het is om het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen in deze transitie.
ESG-data: onmisbaar, maar gebrekkig
Een veelbesproken uitdaging is de kwaliteit en beschikbaarheid van ESG-data, met name op het gebied van sociale impact en mensenrechten. De sector is sterk afhankelijk van externe dataspecialisten, terwijl de dekking en betrouwbaarheid van deze data vaak tekortschiet. Dit belemmert het vermogen om risico’s goed te analyseren en om effectief op maatschappelijke doelen te sturen.
Moeizame DEI-meting
De panelleden wezen ook op de worsteling met het meten van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI). In sommige regio’s zorgt politieke tegenwind ervoor dat deze waarden onder druk staan, wat het lastig maakt om consistente en betrouwbare DEI-metrieken te hanteren. Dit vormt een risico voor instellingen die juist transparantie en inclusiviteit willen stimuleren.
ESG due diligence als onderdeel van verdragen
Steeds vaker worden ESG-verplichtingen – zoals due diligence – structureel geïntegreerd in internationale investeringsverdragen. Het Nederlandse Model BIT is hier een actueel voorbeeld van. Dit soort verdragen moeten zorgen voor een gelijk speelveld waarin ook buitenlandse investeerders verantwoording moeten afleggen over hun sociale en ecologische impact.
Onderzoek naar versnippering in de praktijk
Het tweede deel van het event stond in het teken van een onderzoeksvoorstel van Yulia Levashova (Nyenrode Business Universiteit), gericht op het aanpakken van de versnippering en operationele hiaten in ESG due diligence binnen de financiële sector. Haar onderzoek moet bijdragen aan praktische handvatten voor instellingen die ESG integraal en effectief willen toepassen.
Bekijk hier meer informatie over dit onderzoek. Benieuwd naar de mogelijkheden tot financiële ondersteuning van dit onderzoek? Neem dan contact op met fondsenwerver Christina Ceulemans via c.ceulemans@nyenrode.nl.
Gerelateerde opleidingen
-
Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions
Startdatum: voorjaar & najaarTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
In de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions ligt de focus op transities die gaande zijn rondom duurzaamheid.
Bekijk opleiding -
ESG: measure the impact
Startdatum: 7 oktober 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Hoe identificeren we potentiële ESG-risico's bij besluitvorming en hoe kunnen we ze effectief opnemen in onze financiële verslaglegging?
Bekijk opleiding -
Executive Program Energy Transition and Innovation
Startdatum: 24 maart 2025Taal:- Engels
Locatie:- Breukelen
Tijdens het Executive Program Energy Transition and Innovation leer je om de vele uitdagingen en kansen van de energietransitie aan te gaan.
Bekijk opleiding -
Executive Programme Energy Transition in Business and Leadership
Startdatum: 17 november 2025Taal:- Engels
Locatie:- Amsterdam
De energie sector ondergaat een transformatie.
Bekijk opleiding -
Executive Programme Hydrogen
Startdatum: 1 juli 2025Taal:- Engels
Locatie:- Breukelen
De energie sector ondergaat een transformatie.
Bekijk opleiding -
Masterclass Duurzaam Ondernemen
Startdatum: 16 januari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens de masterclass Duurzaam Ondernemen reiken we nieuwe ideeën en methodes aan om verder te komen met MVO binnen je organisatie.
Bekijk opleiding