“Het is een gevoel van thuiskomen”

Dochter van Founding Father Kuneman bezoekt Nyenrode
Publicatiedatum: 24-11-2021

Anneke Terwiel-Kuneman was als jong meisje kind aan huis op Nyenrode. Haar vader Simon Otto Kuneman (1910-1988) was in 1946 als rechterhand van KLM-directeur Albert Plesman één van de Founding Fathers van het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland.

Na lange tijd bezocht Anneke Terwiel-Kuneman Nyenrode in het najaar van 2021 weer eens samen met haar echtgenoot Jack. Zij had de universiteit benaderd omdat zij uit de nalatenschap van haar vader een tekening van het kasteel van de hand van de Haagse architect J.W. van der Weele wilde aanbieden. Verder bestond de gift onder meer uit het originele programma van de opening van 1946 en een hele reeks jaarboeken uit de begintijd van studentenvereniging Nieuwe Compagnie van Verre (NCV).

De verzameling compleet

Erfgoedbeheerder Guido Vlug en communicatieadviseur Helm Horsten ontvingen het echtpaar in het kasteel samen met Emma Adams, secretaris van de Heeren V, het bestuur van studentenvereniging NCV. Zij zullen ervoor zorgdragen dat de bijzondere historische voorwerpen een goede bestemming vinden.

Emma Adams vertelt dat zij erg blij is met de jaarboeken van de studentenvereniging. “We hadden nog niet alle jaren in ons bezit. Nu kunnen we onze verzameling compleet maken.” Guido Vlug bladert ook meteen nieuwsgierig door de oude jaarboeken: “Door de foto’s in de oude boeken kan ik me een beter beeld vormen van hoe de gebouwen er destijds van binnen uitzagen. Een deel daarvan is namelijk intussen allang verdwenen.”

Op zoek naar tijdelijke behuizing

Waar Albert Plesman met de visie voor het nieuwe instituut kwam, was het voor een groot deel Kuneman die zorgde voor de realisatie van de ideeën. Hij was degene die 75 jaar geleden door Plesman op pad werd gestuurd om tijdelijke behuizing te vinden voor de 120 aankomende studenten van het N.O.I.B. in oprichting, toen bleek dat het beoogde landgoed Drienerlo in Twente niet op tijd gereed zou zijn voor start van de nieuwe opleiding.

En zo verscheen Kuneman in Breukelen aan de poort van Nijenrode, een kasteel dat vlak na de Tweede Wereldoorlog leeg stond. Het N.O.I.B. zou er nooit meer vertrekken en Kuneman bleef  tot op hoge leeftijd betrokken bij Nyenrode.

Dierbare herinneringen

Voor Anneke voelt Nyenrode nog altijd als thuiskomen. Zij kwam er in haar jonge jaren zeer regelmatig en heeft ook rector Jacques Postma (in functie van 1950 tot 1980) goed gekend. Als negenjarige werd Anneke in 1957 gevraagd om de eerste steen te leggen voor zijn huis, ‘de Drie Fontyne’, al kan zij zich daar niet zoveel meer van herinneren. In 1971 mocht het echtpaar ook het feest van hun bruiloft op Nyenrode vieren.

Anneke vond Nyenrode zo geweldig dat ze er zelf ook graag wilde studeren, maar in 1966 kon dat helaas nog niet. Ze deed rechten in Leiden en is daarin werkzaam gebleven tot haar pensionering op 70-jarige leeftijd.

Gedachtengoed nog altijd springlevend

Tijdens een wandeling over de campus vertelt student Emma Adams aan Anneke over hoe het gedachtengoed van de Founding Fathers én de tradities en gebruiken uit de begintijd nog altijd springlevend zijn. Even staan zij stil bij de studentenhuisvesting die als eerbetoon naar Annekes vader genoemd zijn. De gebouwen Kuneman I, II en III op studentencampus Nieuw Nijenrode werden in 1979 geopend door prins Bernhard. Anneke en haar echtgenoot Jack waren erbij en dat was de laatste keer dat zij op het landgoed waren geweest. Ook na het hernieuwde weerzien blijven zij natuurlijk van harte welkom.

Foto's

Nyenrode is gesloten tijdens de feestdagen. Je kunt je nog steeds aanmelden voor onze programma's, maar houd er rekening mee dat aanvragen, e-mails, vragen en verzoeken pas vanaf 6 januari worden opgepakt. Fijne feestdagen!