Vandaag is het op de kop af 25 jaar geleden dat Heleen van Hall in dienst kwam van Nyenrode Business Universiteit. Samen kijken we terug op een memorabele dag: “Ik was 26 lentes jong, het was de trouwdag van mijn ouders en zelf besloot ik om op deze dag mijn relatie te beëindigen met mijn toenmalige vriendje.”
Landgoed Nijenrode was geen onbekend terrein voor Heleen. Een eerste stap op het landgoed zette zij al ruim een jaar eerder toen ze als intercedent in dienst was van Starjob, een uitzendbureau voor secretarieel en administratief personeel. “De toenmalige personeelsmanager van Nyenrode belde mij op met de prangende vraag: ‘We hebben een vacature maar we willen eigenlijk jou voor deze functie vragen’. Ik vond dat toen best wel raar, ik was jong, een tikkeltje naïef misschien en had al een leuke baan. Maar na drie uur kletsen onder het genot van een glas wijn en een biefstuk ging ik toch overstag.”
Strategie in de dop
Heleen begon haar carrière bij het Executive and Management Development Center (EMDC). Ze organiseerde diverse programma’s waaronder ‘Het avontuur van het ondernemen’ met hoogleraar Fred Lachotzki. “Eerdere varianten van
het programma hadden verlies gedraaid omdat deelnemers gewoonweg niet betaalden.” Heleen besloot het anders aan te pakken en hield de administratie keurig bij en liet deelnemers met hun creditcard betalen voor ze de zaal in mochten, waardoor
ze al snel in de zwarte cijfers eindigden. “Dat was het moment dat ik meer in beeld kwam en mezelf kon laten zien.”
En dat doet ze door de jaren heen nog altijd, waarbij strategie de rode draad in haar carrière lijkt te zijn: “In de jaren ’90 was alles mogelijk. We maakten plannen, pionierden wat af en stippelden nieuwe wegen uit. Ik kon het goed
vinden met de studenten en voor het eerst voelde ik me thuis binnen de muren van het onderwijs.” Na een aantal jaren verhuisde Heleen binnen Nyenrode naar het Strategy Center. Uiteindelijk besloot ze een MBA te gaan volgen en daarmee zelf het
studentenleven in te stappen.
Scriptie over alumninetwerk
Het werd haar zeker niet cadeau gegeven: “Ik moest destijds voor de toelatingscommissie vijf essays schrijven waarop twee pittige intakegesprekken volgden. Het waren absoluut geen leuke gesprekken, het vuur werd me aan de schenen gelegd.” Toch lukte het Heleen om door de selectie heen te komen en startte ze vol enthousiasme aan haar opleiding.
Het onderwerp van haar scriptie was het versterken van de band met het alumninetwerk van Nyenrode. Hoogleraar Annemieke Roobeek was haar grote inspiratiebron. Heleen vertelt open over het behalen van haar MBA: “Mijn vader was een aantal jaar eerder overleden. Ik vond het verschrikkelijk dat hij er niet bij kon zijn. Uiteindelijk werd het een dag met een lach en een traan. Natuurlijk was hij er in mijn gedachte wel bij”.
Moeder van de studenten?
Ze maakte vele uren door op het landgoed van Nijenrode. Nyenrode werd haar tweede thuis. Al snel volgde de vraag of ze Campus Dean wilde worden: “Ik was terughoudend, want ik had immers een mooie baan. Maar toen ik wist dat Leo Besemer, de toenmalige Campus Supervisor, akkoord was met onze samenwerking, wilde ik de uitdaging wel aangaan. Ik creëerde een compleet nieuwe functie waarbij ik ook mijn toenmalige werkzaamheden kon meenemen. Daar stond ik dan, aan de zijlijn van een nieuw tijdperk”. Of ze daarmee een moeder voor de studenten werd, zegt ze lachend: “Noem mij maar een grote zus, een moeder hebben ze allemaal al”.
Toekomstplannen
Door de jaren breidde Heleen haar contacten uit binnen het rijke alumninetwerk van Nyenrode en verbond zij de gemeenschap over de hele wereld. Ook binnen de landsgrenzen weten studenten en alumni Heleen te vinden voor goed advies, een kritische vraag of gewoon een gezellige koffie. Daarmee is zij na 25 jaar een strategische spin in het Nyenrode-web geworden.
De toekomst ziet Heleen rooskleurig tegemoet. “Zolang ik Nyenrode nog iets te brengen heb, stap ik met veel plezier dit vrolijk, met foto’s versierde kantoor binnen”, vertelt ze met een brede glimlach. Ook de komende jaren richt zij zich op het versterken van de Nyenrode-gemeenschap. “De maatregelen laten het langzaam weer toe om bijeenkomsten te organiseren, het alumni-netwerk wakker te schudden en de studenten kennis te laten maken met hen”.
We ronden het interview af met een mooie afsluiter: “Ik kijk terug op 25 bewogen jaren en ik vermoed dat er nog een aantal mooie jaren aan gaan komen. We gaan een geweldig lustrum tegemoet waarin we nog meer kunnen laten zien wie we zijn, wat we doen en daar kijk ik naar uit. Want wij zijn allemaal Nyenrodianen, oftewel kleurrijke figuren onder de grijze muizen.”