Een coming-out is niet eenmalig, vertelt Robert Heijboer: “Zelf vind ik het steeds makkelijker, maar het is voor iedereen anders. Als ik het bijvoorbeeld over mijn vriend heb, wil ik liever dat mensen even denken ‘oh, oké’ en dan gewoon doorgaan met het gesprek. Anderen willen er dan juist over praten.” Dit jaar startte Robert met de Pre-Master Accountancy op Nyenrode Business Universiteit: “Dus weer een nieuwe groep. Als ik het dan benoem, merk ik toch die paar tikjes verhoogde hartslag. Ik denk dat iedereen in dezelfde situatie dat herkent.”
Robert zet zich in voor het COC en voor het nieuwe netwerk Nyenrode Pride, dat vrijdag 13 december, op Paarse Vrijdag, gelanceerd wordt.
Wisselende ervaringen met acceptatie
Hij woont in Zeeland, op het eiland Tholen: “Als je hier de brug over rijdt ga je 40 jaar terug in de tijd. Ik kon niet echt mezelf zijn. Op Goeree-Overflakkee vond ik een middelbare school met mensen van verschillende achtergronden, dat werkte prima.” Later op het mbo en werkend bij een accountantskantoor in Zeeland voelde hij zich ook wat minder thuis. Hier wilde hij eigenlijk liever niet uit de kast komen. Dat veranderde weer toen hij hbo-accountancy in deeltijd ging studeren en overstapte naar EY in Rotterdam: “Daar kon en mocht alles. Toen ik 20 was deed ik mijn coming-out, zowel thuis als op het werk.”
Onmacht en wil om te leren
Na zijn coming-out was hij daar heel open over. Zo merkte hij dat veel mensen in zijn omgeving geen enkele ervaring hadden met LHBTQIA+* personen: “Docenten die dachten dat sommige leerlingen misschien anders geaard waren, wilden weten hoe ze daarmee om moesten gaan. Er was veel onmacht, mensen grepen de kans aan om er met mij over te praten en meer te leren. Dat liet me zien hoe belangrijk zichtbaarheid is: dan kun je het gesprek aangaan en daardoor acceptatie creëren.”
Op een andere manier bijdragen
Robert wist al op zijn 12e dat hij de financiële kant op wilde. Altijd werkte hij veel, eerst bij de boer en de Jumbo en later in de accountancy. Maar hij wilde daarnaast ook op een andere manier bijdragen. Daarom werd hij 2 jaar geleden penningmeester bij COC Zeeland & West-Brabant. Ook zit hij in de beleggingscommissie van het COC. Het COC, opgericht in 1946, is de oudste vereniging die opkomt voor LHBTQIA+ rechten en is nu een overkoepelende organisatie met 20 verenigingen in Nederland. Robert: “De combinatie van financieel werk en iets doen voor de LHBTQIA+ gemeenschap is voor mij heel waardevol.”
Veiligheid en gezelligheid
Het COC helpt mensen op veel manieren, vertelt hij: “Er zijn individuele platforms voor veiligheid en discriminatiemeldingen. We zijn (mede-)organisator van activiteiten, zoals Roze Zaterdag in Goes, en gezellige borrels. Nu ben ik bezig met een kerstdiner voor 85 personen in Zeeland. Het COC Nederland heeft ook een adviesrol bij de Europese Commissie en helpt vluchtelingen en asielzoekers. Het is wel lastig om in contact te komen met mensen die hiermee worstelen. Je weet dat ze er zijn, maar je ziet ze niet.”
Wij kennen jou toch al?
“Volgens het laatste onderzoek van het CBS is 18 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder LHBTQIA. Als mensen dat eenmaal weten, worden ze zich bewuster van hun omgeving,” ziet Robert. In een groep jongens hoort hij soms ‘homo’ als scheldwoord: “Als iemand zoiets zegt, kijken ze snel naar mij en zeggen ze ‘sorry’. Ik kan daar wel mee omgaan maar anderen vinden het vervelend, dus waarom is het nodig? Je kunt ook andere woorden kiezen. Mijn vriendengroep ken ik al heel lang. Vrienden waarvan ik dacht dat ze het niet zouden accepteren, reageerden eigenlijk het beste. Ze zeiden: ‘Wij kennen jou toch al? Dit verandert niets.’ Dat is natuurlijk super.”
Nyenrode Pride
Via een vriend, die ook Nyenrode-alumnus is, kwam hij terecht bij de organisatie van Nyenrode Pride, dat dit jaar werd opgericht. Nyenrode Pride is een netwerk voor iedereen - studenten, medewerkers, deelnemers en alumni - die waarde hecht aan een gastvrije en inclusieve omgeving. Robert: “Met Nyenrode Pride gaan we bijvoorbeeld elke twee maanden een borrel organiseren, en ook activiteiten zoals karten of een stand-up comedy avond van Boom Chicago.”
Paarse Vrijdag
Op Paarse Vrijdag, 13 december, wordt Nyenrode Pride gelanceerd. Alejandra Ortiz komt dan tijdens de lunch op Nyenrode spreken. Zij schreef het boek ‘De waarheid zal me bevrijden’. Als transgender vrouw die oorspronkelijk uit Mexico komt, maakt zij zich nu sterk voor LHBTQIA+ en gemarginaliseerde gemeenschappen in Nederland. Robert: “Hier heeft ze voor het eerst echte vrijheid ervaren. Dat verhaal komt ze vertellen. En op Paarse Vrijdag moedigen we iedereen aan om de kleur paars te dragen en zo de LHBTQIA+ community te steunen.”
Van levensbelang
Het is van levensbelang dat die aandacht er is, zegt Robert: “Zolang mensen nog denken dat het beter is om niet meer te leven omdat ze anders geaard zijn, moeten we dit blijven doen.” Bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele volwassenen en jongeren heeft ooit gedachten aan zelfdoding gehad. Dit is ruim 5 keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. En deze groep heeft 4 keer vaker een suïcidepoging gedaan. Robert: “Dus als mensen vragen of dit nog nodig is, zeg ik altijd: ja, dat is het zeker. Misschien zullen we niet 100% acceptatie bereiken, maar we kunnen wel streven naar 99%. Kennis overdragen en zichtbaar zijn helpt enorm. Daar begint het.”
Meer informatie en hulp
Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Wil je meer weten over LHBTQIA+*? Kijk dan eens op Iedereenisanders.nl.
Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.
Wil je meer weten over Nyenrode Pride? Stuur dan een mail naar pride@nyenrode.nl
* LHBTQIA+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat voor alle andere vormen die niet heteroseksueel en cisgender zijn.
Bronnen:
Hoeveel LHBTQIA personen telt Nederland?
Suïcidaliteit onder LHBT’ers Maart 2024
Tags
Gerelateerde opleidingen
-
(Pre-)Master of Science in Accountancy (deeltijd)
Startdatum: 3 september 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Accountancy studeren in deeltijd? Start met de Master of Science in Accountancy van Nyenrode. Bepaal je eigen studietempo en kies voor flexibele studieroutes.
Bekijk opleiding -
Bachelor of Science in Accountancy (deeltijd)
Startdatum: 25 augustus 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Al op jonge leeftijd professionele werkervaring opdoen en een praktijkgerichte opleiding volgen? Start dan je carrière als dé accountant van de toekomst met de deeltijd Bachelor of Science in Accountancy.
Bekijk opleiding -
Praktijkopleiding Assurance
Startdatum: Flexibele startmomentenTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
De Praktijkopleiding Assurance kan je parallel volgen aan je theoretische opleiding RA en je werk. De praktijkopleiding is verplicht voor het behalen van het accountantsexamen.
Bekijk opleiding -
ESG: impact op business, control en audit
Startdatum: 3 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
- Online
Blended Class over de impact van ESG op organisaties ter voorbereiding op de adviserende en controlerende rol van Controllers en Accountants.
Bekijk opleiding