Type:
Community
Publicatiedatum:
15-6-2020
"De mogelijkheid om naar bedrijven in verschillende landen in Europa te gaan, zoals een investment banking-team in Praag of Lamborghini in Bologna, was voor mij echt een pluspunt,” zegt fulltime MBA-student Edward Ellis over zijn keuze voor Nyenrode Business Universiteit. Gelukkig kon hij nog een flink aantal bedrijven bezoeken voordat het coronavirus roet in het eten gooide. En ondanks de crisis kon Edward zichzelf toch verder ontwikkelen.
Behalve de trips in Europa vond de Zuid-Afrikaanse student ook de mogelijkheden om CEO's van bedrijven als Siemens, Philips en Nestlé te ontmoeten. Erg inspirerend. "We spraken eerst een hele ochtend met hen en gingen daarna gezamenlijk lunchen. Ik heb veel van deze CEO’s geleerd, ook door te observeren hoe ze met anderen omgaan.” Een andere reden om voor Nyenrode te kiezen, was het netwerk van de universiteit. “Je raakt bevriend met studenten en docenten. Ook is het gemakkelijk om contact te leggen met alumni. Zij zijn erg behulpzaam.”
Edward vervolgt: “Om op een crisis te kunnen reageren, moet je een ‘steward’ zijn. Je moet de problemen van anderen oplossen, snel reageren en verder kijken dan je eigen situatie. Tijdens de herstelfase is leiderschap nodig om te herbouwen en een visie te hebben op wat de nieuwe norm zal zijn. De laatste fase van herstel na rampen is wederopbouw. We bouwen kwetsbare systemen, zoals we ook zagen in 2008. Maar we moeten juist antifragiele systemen bouwen.” Edward vergelijkt dit met de natuur. "De grootste boom verliest de meeste takken, maar kan zichzelf weer opbouwen en de sterkste worden. Ik denk dat we ondernemerschap nodig hebben voor wederopbouw.”
Vooral het netwerkevenement waar mensen uit verschillende technologiesectoren, zoals kunstmatige intelligentie, privacy en beveiliging, aanwezig waren, sprak Edward erg aan. “Het was interessant om te zien hoe zij denken, maar ook hoe ze allemaal samenwerken binnen een ecosysteem. Toen ik nog in Zuid-Afrika woonde, probeerde ik tevergeefs software te laten bouwen. Maar Amsterdam lijkt op Silicon Valley: mensen zijn ruimdenkend, er zijn investeringsmaatschappijen om geld te krijgen en er zijn veel softwareontwikkelaars. Dit ecosysteem als geheel inspireert mij. Het motiveert me om te zien dat mensen zichzelf ontwikkelen en vooruitgang boeken. En om te zien hoe andere start-ups software bouwen en functionaliteiten verbeteren.”
Behalve de trips in Europa vond de Zuid-Afrikaanse student ook de mogelijkheden om CEO's van bedrijven als Siemens, Philips en Nestlé te ontmoeten. Erg inspirerend. "We spraken eerst een hele ochtend met hen en gingen daarna gezamenlijk lunchen. Ik heb veel van deze CEO’s geleerd, ook door te observeren hoe ze met anderen omgaan.” Een andere reden om voor Nyenrode te kiezen, was het netwerk van de universiteit. “Je raakt bevriend met studenten en docenten. Ook is het gemakkelijk om contact te leggen met alumni. Zij zijn erg behulpzaam.”
Problemen oplossen
Edward omschrijft zichzelf als iemand die graag echte en uitdagende problemen van mensen oplost. “Meer dan een miljard mensen hebben geen identiteitsbewijs. Ik ben bezig met het bouwen van een digitaal identiteitsplatform, mïdentity. We helpen bedrijven, van gezondheidszorg tot overheid, door bestaande papieren formulieren digitaal te maken. Bedrijven kunnen deze vervolgens versturen via e-mail, sms en Whatsapp.” Als je vandaag naar de dokter gaat en morgen naar de tandarts, en beide zorgverleners gebruiken mïdentity, dan kan je jouw identiteitsprofiel delen. Dat bespaart iedereen tijd en kosten. Het platform is nog relevanter doordat de coronacrisis een ‘low-touch’ economie noodzakelijk maakt.Leiderschap tijdens een crisis
De huidige crisis was voor Edward aanleiding om een podcast op te nemen over leadership, entrepreneurship en stewardship, de LES-waarden van Nyenrode, in tijden van crisis: ‘The World Through Edward’s Eyes’. “Tijdens een MBA-opdracht leerden we dat er drie herstelfases zijn na een ramp: de reactie erop, herstel van het oude normaal naar het nieuwe normaal en de wederopbouw van de samenleving. Ik legde een link tussen deze drie fasen en de drie LES-waarden."Edward vervolgt: “Om op een crisis te kunnen reageren, moet je een ‘steward’ zijn. Je moet de problemen van anderen oplossen, snel reageren en verder kijken dan je eigen situatie. Tijdens de herstelfase is leiderschap nodig om te herbouwen en een visie te hebben op wat de nieuwe norm zal zijn. De laatste fase van herstel na rampen is wederopbouw. We bouwen kwetsbare systemen, zoals we ook zagen in 2008. Maar we moeten juist antifragiele systemen bouwen.” Edward vergelijkt dit met de natuur. "De grootste boom verliest de meeste takken, maar kan zichzelf weer opbouwen en de sterkste worden. Ik denk dat we ondernemerschap nodig hebben voor wederopbouw.”
Netwerken in Amsterdam
“Ik vind Amsterdam geweldig! Ik heb een beetje Nederlands bloed, via mijn oma,” antwoordt Edward lachend op de vraag hoe studeren in onze hoofdstad hem bevalt. “De omgeving met gelijkgestemde mensen, maar ook de netwerkevenementen zijn super. Ik ontmoette de medeoprichter van mïdentity toen ik in een bar rugby keek.” Maar het kan een uitdaging zijn om dingen voor elkaar te krijgen als je naar veel netwerkevenementen gaat en veel mensen tegenkomt, merkt Edward. "Je moet niet zozeer veel mensen ontmoeten, maar de juiste mensen. En je product onder de aandacht van klanten brengen.”Vooral het netwerkevenement waar mensen uit verschillende technologiesectoren, zoals kunstmatige intelligentie, privacy en beveiliging, aanwezig waren, sprak Edward erg aan. “Het was interessant om te zien hoe zij denken, maar ook hoe ze allemaal samenwerken binnen een ecosysteem. Toen ik nog in Zuid-Afrika woonde, probeerde ik tevergeefs software te laten bouwen. Maar Amsterdam lijkt op Silicon Valley: mensen zijn ruimdenkend, er zijn investeringsmaatschappijen om geld te krijgen en er zijn veel softwareontwikkelaars. Dit ecosysteem als geheel inspireert mij. Het motiveert me om te zien dat mensen zichzelf ontwikkelen en vooruitgang boeken. En om te zien hoe andere start-ups software bouwen en functionaliteiten verbeteren.”
Tags
Gerelateerde opleidingen
-
Impact MBA Executive Track | deeltijd
Startdatum: MaartTaal:- Engels
Locatie:- Amsterdam
- Breukelen
- Online
Tweejarige deeltijd MBA waarmee je je senior leiderschap en je persoonlijke ontwikkeling een boost geeft en leert impact te maken in organisaties.
Bekijk opleiding -
Impact MBA Fast Track | voltijd
Startdatum: SeptemberTaal:- Engels
Locatie:- Amsterdam
- Breukelen
- Online
Intensieve, eenjarige full-time MBA die je carrière een boost geeft met flexibele studiemogelijkheden en een sterk internationaal alumni-netwerk.
Bekijk opleiding