Lifetime Achievement Award voor ondernemer Henk De Heus

Nyenrode_herfstbeeld
Publicatiedatum: 27-10-2021

Op maandag 25 oktober ontving ondernemer Henk De Heus in de Ridderzaal van kasteel Nijenrode de Lifetime Achievement Award “Spirit of Enterprise” van Nyenrode Business Universiteit. Henk De Heus kwam na zijn studie aan Nyenrode als derde generatie aan het roer te staan van familieonderneming De Heus. Hij wist het veevoerbedrijf van een lokale onderneming uit te bouwen tot een speler van wereldformaat. De Heus levert nu rond de 10 miljoen ton diervoeders in 70 landen.

De Heus ontving de bull, behorend bij de Lifetime Achievement Award, uit handen van dr. ir. Henk Kievit, faculteitdirecteur van Nyenrode Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship. Hij prees de wijze waarop De Heus de kernwaarden Leadership, Entrepreneurship en Stewardship in de praktijk bracht als ondernemer: “Ik ben trots dat Nyenrode in jou als alumnus een responsible leader heeft mogen afleveren, die dit in jullie prachtige familiebedrijf ‘serving society at large’ heeft toegepast. De Spirit of Enterprise  Lifetime Achievement Award is een terechte erkenning voor business performance en laat zien dat een Nyenrode-studie een reward for life is.”

Ondernemer Henk De Heus begon in 1961 aan zijn studie aan het Nederlands Opleidingsinstituut voor het Buitenland (N.O.I.B.), de directe voorloper Nyenrode Business Universiteit. Henk De Heus is de zesde ontvanger van de Lifetime Achievement Award in de geschiedenis van Nyenrode. Eerdere ontvangers waren George Keune (2010), alumnus Deo van Wijk (2010), Roland Kahn (2012) en alumni Gerry Staartjes (postuum in 2013) en Frank van Wezel (2016).

Nazaat van een kasteeleigenaar

Henk De Heus is een nazaat van de Utrechtse ondernemer Willem Hendricus de Heus (1808-1872), die kasteel Nijenrode in 1854 kocht. Hij verhuurde het kasteel dat dienst ging doen als middelbare opleiding voor de Militaire Academie. Rond 1860 liet hij een uitgebreide verbouwing uitvoeren in neo-tudorstijl, waardoor het kasteel weer een middeleeuws uiterlijk kreeg, geheel naar de toen gangbare mode. Willem Hendricus de Heus heeft zelf nooit op Nijenrode gewoond. Na zijn dood in 1872 werd zijn oudste zoon Henri Guillaume Arnoud eigenaar. Ook hij verhuurde het, onder meer aan een kostschool voor jongejuffrouwen, de kadettenopleiding voor de marine en een telegraafopleiding. Henri Guillaume Arnoud De Heus stierf in 1902, waarna het kasteel werd verkocht.

Een nieuwe tentoonstelling

Het ondernemende echtpaar De Heus-Zomer verzamelt sinds het begin van de jaren negentig kunst. Een deel van hun verzameling was in 2015-2016 op Nyenrode te zien in de tentoonstelling van Art Fund Nyenrode Nieuwe wegen/Challenges. Op 3 november 2021 opent op Nyenrode een nieuwe expositie met werk uit hun collectie. De expositie is op afspraak met Art Fund Nyenrode te bezichtigen door mensen uit het Nyenrode-netwerk.

Een andere toeschrijving

Bij de uitreiking van de Lifetime Achievement Award aan nazaat Henk De Heus werd een gerestaureerd schilderij van zijn voorvader Willem Hendricus gepresenteerd. Dit schilderij is vervaardigd door alumnus Adriaan Rooymans. Het krijgt een plek tussen portretten van andere kasteeleigenaren in de vestibule van het kasteel. Daarnaast werd uitgebreid stilgestaan bij het schilderij ‘Stilleven met gevogelte, vissen en groenten’ stamt uit het midden van de 17e eeuw en hangt sinds jaar en dag boven de schouw in de Ridderzaal. Henk De Heus en zijn echtgenote Victoria De Heus-Zomer hebben de restauratie van het schilderij mogelijk gemaakt.

Het kunstwerk was jarenlang toegeschreven aan Adriaen van Utrecht (1599-1652), een schilder uit Antwerpen. Tijdens restauratiewerkzaamheden door Douwes Fine Art, een familiebedrijf dat al sinds 1770 bestaat, bleek echter een andere schilder verantwoordelijk te zijn voor het stilleven: Peter van den Bemden. Hij was een tijdgenoot van Adriaen van Utrecht van wie niet heel veel werk bekend is. 

Foto's