Enrique Chevalier uit Panama en Jana Stofberg uit Zuid-Afrika, zijn inmiddels twee maanden bezig met de fulltime MBA aan Nyenrode Business Universiteit in Amsterdam. Enrique: “De opleiding is het nu al 1000% waard. Het helpt me om een betere leider te worden voor mijn bedrijven.” Jana: “Het eerste deel van de MBA stelt ons direct bloot aan verschillende aspecten van het bedrijfsleven. Dit maakt het een geweldige en waardevolle leerervaring.”
Verder ontwikkelen
Enrique studeerde oorspronkelijk Rechten, maar is “zijn hele leven” al ondernemer: “Ik was op mijn 18e eigenaar van een restaurant, ben later gestart in vastgoed, en ik heb een bedrijf in wasmiddelen.” Hij waardeert dan ook de focus van Nyenrode op ondernemerschap: “Vooral de Nyenrode Incubator sprak me aan. Ik ben hier dan ook bij aangesloten met mijn nieuwe bedrijf in essentiële oliën.” De MBA draagt bij aan zijn kennis als ondernemer: “Ik vertaal iedere les direct naar mijn bedrijven. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan voelde empirisch of geïmproviseerd aan, nu leer ik meer over hoe ik mijn bedrijven ook goed kan managen.”Jana is nog aan het onderzoeken welke rol haar het beste past. Ze heeft een achtergrond in engineering: “Ik heb vooral geleerd hoe je problemen oplost en hoe je analytisch kunt denken. Ik merkte dat ik kennis miste op het gebied van strategie en marketing, en wilde me hier verder in ontwikkelen. Toen ik als Management Consultant werkte, ontdekte ik dat ik vooral digitale transformatieprojecten, met de bijkomende innovatie en groei, interessant vind. De MBA is voor mij een goede opstap om mijn kennis op dit gebied te vergroten, en tegelijkertijd mijn netwerk uit te breiden.”
Waardevolle casestudies
Jana kijkt uit naar de stap naar een meer strategische rol: “Ik wil organisaties helpen om een duurzaam concurrentievoordeel te behalen. Om ze beter te laten presteren, efficiënter te laten werken en effectiever te laten worden. De MBA helpt me om nieuwe manieren te ontdekken waarop ik bij kan dragen aan deze groei. Bijvoorbeeld door te leren hoe je data-analyse kunt gebruiken in het maken van strategische beslissingen.” Jana geeft aan dat de grootste uitdaging voor haar ligt in time management: “Je moet uit zien te vinden waar je je tijd insteekt en hoeveel tijd je precies wilt besteden. Dit zijn waardevolle lessen die ik meeneem als toekomstige manager.”Enrique wil zijn bedrijven laten groeien: “Ik ben de MBA gaan doen omdat ik wilde leren hoe ik een goede leider kan zijn en hoe ik mijn bedrijven verder kan helpen.” Hij leert veel van de casestudies: “We krijgen de vraag ‘wat zou jij doen?’. Dit bespreken we in de groep, we presenteren vervolgens onze kijk op de situatie en horen daarna wat de organisatie in het echt heeft gedaan. Hierdoor realiseerde ik me dat er nog ontzettend veel te leren is, zelfs op gebieden waarvan ik dacht al veel te weten.”
Hechte community
Zowel Enrique als Jana moesten weer even wennen aan het fulltime studeren. Jana: “Je krijgt constant nieuwe informatie, dus je moet 24/7 alert zijn.” Enrique voegt toe: “Het is vreemd om weer een student te zijn, maar ook leuk. We ontmoeten interessante mensen uit verschillende culturen, die stuk voor stuk professionals zijn. Ik leer enorm veel van hun sterke achtergronden. Ik kijk ook uit naar de Meet the CEO-sessies, waar we leren van de uitdagingen die CEO’s gaandeweg hebben overwonnen.”Beide studenten waarderen de openheid in de Nederlandse samenleving. Enrique noemt het ‘horizontaal’: “er is veel minder hiërarchie in vergelijking met ‘verticale’ landen als Panama.” Jana voegt toe: “In Nederland staan hoogleraren niet boven je, maar zijn ze gelijk. Ik vind het fijn hoe ze ons aanmoedigen om de interactie aan te gaan, en dat ze willen weten wat we denken. Nyenrode heeft ook een sterke community, het voelt bijna als familie. Zo krijg je er een waardevol netwerk bij. Enrique en ik gaan misschien zelfs samenwerken in een van zijn bedrijven.” Enrique voegt toe: “Ik hou van de serendipiteit van dit soort dingen. Je ontmoet elkaar tijdens de MBA, raakt bevriend en pakt samen kansen die voorbij komen.”
Leven in Amsterdam
Enrique heeft al wat ervaring in Europa: “Ik heb Italiaanse roots en heb zowel in Parijs als Londen gewoond. Ik dacht bij mezelf ‘waar wil ik een nieuw jaar doorbrengen, terwijl ik leer over het bedrijfsleven?’. Amsterdam staat bekend om de start-up scene, en is qua stad voor mij perfect: het is niet te groot, maar voelt wel werelds aan. Voor mij is het daardoor het beste van twee werelden.” Hij woont nu in de Jordaan en fietst graag rond door de stad: “Het geeft elke dag een kick om te fietsen, hoewel het verkeer in het begin best spannend was.”Jana woont dichtbij het Rijksmuseum, op 7 minuten fietsen van Nyenrode: “Het fietsen naar de campus is voor mij een verfrissende ochtendroutine. Ik was echt verbaasd hoe mooi Amsterdam is. Je ziet letterlijk de verandering in de seizoenen. Amsterdam is daarnaast de innovatieve hub van Europa, ik vind het geweldig om daar een onderdeel van te zijn.” Jana wil in Nederland blijven werken nadat ze klaar is met de MBA: “Via Nyenrode kom ik in contact met vele organisaties en start-ups. Ik kijk ernaar uit om hen te helpen meer toekomstbestendig te worden, en hoe ze zichzelf kunnen trainen om snel te reageren op de vele veranderingen op zakelijk vlak.”
Tags
Gerelateerde opleidingen
-
Impact MBA
Startdatum: Maart en September 2025Taal:- Engels
Locatie:- Amsterdam
- Breukelen
- Online
De Impact MBA bereidt toekomstige leiders voor op een duurzame en digitale toekomst met flexibele studieroutes en een wereldwijd netwerk.
Bekijk opleiding -
Impact MBA Executive Track
Startdatum: MaartTaal:- Engels
Locatie:- Amsterdam
- Breukelen
- Online
Tweejarige deeltijd MBA waarmee je je senior leiderschap en je persoonlijke ontwikkeling een boost geeft en leert impact te maken in organisaties.
Bekijk opleiding -
Impact MBA Fast Track
Startdatum: SeptemberTaal:- Engels
Locatie:- Amsterdam
- Breukelen
- Online
Intensieve, eenjarige full-time MBA die je carrière een boost geeft met flexibele studiemogelijkheden en een sterk internationaal alumni-netwerk.
Bekijk opleiding