Nijenrode-Haan na 17 jaar terug op Kasteelplein

Onthulling_Nijenrode_Haan 157a
Publicatiedatum: 4-12-2018

De Nijenrode-Haan is na 17 jaar terug op het Kasteelplein dankzij financiële bijdragen van alumni van NOIB 1968 en de inspanningen van Stichting Nyenrode Fonds. Het marmeren beeld pronkt sinds zaterdag 1 december weer op zijn monumentale sokkel bij Kasteel Nijenrode.

Omstreeks 1930 kocht de toenmalige kasteeleigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker een marmeren haan uit 1777 ter verfraaiing van het kasteelplein. In 2001 raakte het beeld licht beschadigd tijdens een rugby-bacchanaal en was herplaatsing niet meer mogelijk. Op zaterdag 1 december werd het nieuwe beeld feestelijk onthuld door Stichting Nyenrode Fonds in bijzijn van de alumni die dit financieel mogelijk hebben gemaakt.

Onthulling_Nijenrode_Haan 128

Cadeau van alumni uit NOIB 1968

Ter ere van hun 50-jarig lustrum wilden alumni uit NOIB 1968-1970 iets schenken aan de universiteit. Anderhalf jaar geleden gingen zij daarover in gesprek met Stichting Nyenrode Fonds. Tijdens een rondleiding over het landgoed stuitten ze op de haan in de Oranjerie. Door de combinatie van poreus marmer en de beschadigingen uit 2001 kon het beeld niet meer buiten staan. Daar ontstond het idee voor een cadeau aan hun alma mater: een replica van de haan.

De heren zamelden bijna 14.000 euro in onder hun jaargenoten en met een bijdrage van 10.000 euro van Stichting Nyenrode was er voldoende in kas om de droom te verwezenlijken. Aan de hand van foto's en de aan elkaar gelijmde haan vervaardigde beeldhouwer Serge van Druten in vijf maanden een replica van de haan. Het uithakken van de ruwe vorm heeft hij uitbesteed om zich te focussen op de details. Identiek is het beeld niet. Naast zijn artistieke handtekening is de replica groter dan het origineel. Ook is de hanenkam iets uitbundiger.

Nijenrode_Haan 067

Maatregelen voor bescherming van de haan

Om te voorkomen dat het verleden zich herhaalt, zijn er wel extra maatregelen genomen om de haan te beschermen. Zo is de monumentale sokkel verplaatst naar een plek dichter bij de kasteelmuur. Via dikke pinnen in zowel sokkel als de haan is het beeld voorlopig verstevigd. Later volgt er een pin van de achterkant van de vleugels naar de kasteelmuur.

Help jij mee het monumentale erfgoed te behouden? Landgoed Nijenrode telt 27 monumenten. Daarvan verkeren er tot op heden 16 in goede staat van onderhoud. Door financiële bijdragen van alumni en vermogensfondsen kan Stichting Nyenrode Fonds de monumenten restaureren. Lever ook een bijdrage! Uiteraard kan dat fiscaal aantrekkelijk.