Op dinsdag 13 augustus ontving Jan Nooitgedagt, voorzitter van de Stichting Nyenrode, een remake van een portret van voormalige kasteelheer Johan Ortt I (1642 – 1701). Het origineel van dit portret van Johan Ortt, een steenrijke Amsterdamse koopman, is geschilderd door Nicolaes Maes, een leerling van Rembrandt. De remake is van de hand van alumnus en portrettist Adriaan Rooymans. Hij maakte eerder ook al een kopie van een portret van de echtgenote van Ortt, Anna Pergens.
Stichting Nyenrode is 100% aandeelhouder van Nyenrode Business Universiteit en eigenaar van kasteel en landgoed Nijenrode. Voorzitter Nooitgedagt kreeg het portret van Ortt overhandigd door de schilder Adriaan Rooymans en zijn jaargenoot Pol Schevernels namens de alumni van het jaar NOIB 1959 in het kader van ‘coming back inspires giving back’.
De remake van het portret van Ortts echtgenote Anna Pergens was in het najaar van 2018 al aan Nyenrode aangeboden. De twee schilderijen van Rooymans kennen hetzelfde formaat als de originele portretten van Nicolaes Maes: 126 cm x 104 cm. De beide portretten van Rooymans komen nu samen in de vestibule van het kasteel te hangen.
Originele leenakte
Bij dezelfde gelegenheid bood antiquair Machiel Roos aan Jan Nooitgedagt ook een originele leenakte uit 1780 aan. Die akte stamt uit de tijd van Johan Ortt IV (1755-1814) en is en voorzien van zijn familiewapen van rode was, gegoten in een ronde houten vorm.
Roos bood de leenakte aan vanwege de goede samenwerking in het kader van de tentoonstelling 'Nijenrode. Inspiratiebron voor kunst'. Die tentoonstelling was georganiseerd door Art Fund Nyenrode in samenwerking met het Vechtstreekmuseum in Maarssen. In die tentoonstelling was een schilderij uit zijn collectie te zien.
Familie Ortt
De familie Ortt wordt gerekend tot de zogenaamde koopmansadel uit de zeventiende eeuw, puissant rijke handelaren die er een quasi-adellijke levensstijl op na hielden. Net als veel rijke Amsterdammers verwierf Johan Ortt I in de Gouden Eeuw een buitenverblijf langs de rivier de Vecht. Kasteel Nijenrode was tijdens het Rampjaar 1672-1673 door Franse soldaten verwoest en Johan Ortt I kocht de ruïne in 1675 voor 40.000 gulden. Hij bouwde het kasteel weer op als een luxueus buitenverblijf.
Kasteel Nijenrode en het bijbehorende landgoed bleven tot in het midden van de negentiende eeuw in bezit van de familie Ortt.