'Ik weet nu hoe ik een positieve impact op mens en natuur maak'

31 maart 2017
Onderwijs

Vorige week pitchten deelnemers van de Green Finance Academy van Nyenrode Business Universiteit hun businessplannen voor financiers. Gautier Koffi Amoussou, werkzaam voor de Beninse natuurorganisatie Eco-Benin, en Kpati Komlan Zomavo Aguey van Cosol PG, een ngo gevestigd in Togo presenteerden hun plan om het ecosysteem van een rivier in Benin te herstellen. Het idee leverde hen de prijs op voor het meest veelbelovende groene businessplan.

Amoussou: "De Monorivier is momenteel verstopt geraakt met sediment dat de rivier inspoelt vanaf hogergelegen zandgronden. Door bovenstroomse erosie daar wordt het zand niet meer vastgehouden en spoelt het de rivier in. Als gevolg daarvan is de visstand uitgeput, waardoor de gemeenschappen die langs de rivier leven steeds minder vis kunnen vangen. Ons plan is om de rivier te verdiepen door de Monorivier uit te baggeren. Dit zal een gunstig effect hebben op de visstand, en dat is weer goed voor de lokale economie. Kortom: een positieve uitkomst voor de samenleving.”

De twee natuurbeschermers kwamen bovendien met het innovatieve idee om het zand te verkopen aan de overheid van Benin, gevestigd in Cotonou. “De regering is van plan om 20.000 huizen te bouwen. Het zand kan worden gebruikt voor de bouw van deze woningen." Volgens Amoussou en Aguey is een investering van € 5.000.000 nodig om hun businessplan te realiseren, mét een interessant rendement. "Dat zou op kunnen lopen tot 300 procent.”

Succesvolle toegang tot private financiering 

Amoussou en Aguey zijn niet de enige natuurbeschermers die een groene business case ontwikkelden. Tijdens de Green Finance Academy van vorige week, een initiatief van IUCN NL, Nyenrode Business Universiteit, Wageningen Environmental Research en EY, werden 31 professionals van natuur- en ontwikkelingsorganisaties opgeleid om succesvol toegang te krijgen tot private financiering voor groene projecten. In de vijfdaagse masterclass werden deelnemers uitgedaagd om bestaande of nieuwe projecten te transformeren tot rendabele investeringskansen voor financiers.

Gerhard Mulder van IUCN NL legt uit: "Het aantrekken van financiering voor groene projecten is een lastige uitdaging. Maar nu publieke fondsen slinken, komen de mogelijkheden voor privaat kapitaal steeds nadrukkelijker om de hoek kijken. Banken, duurzame beleggers en andere financiers tonen in toenemende mate interesse in de financiering van projecten die niet alleen een financieel rendement hebben, maar ook bijdragen aan het oplossen van milieuproblemen."

Ecologisch én financieel rendement

Tijdens de masterclass werden professionals van natuur- en ontwikkelingsorganisaties vooral gestimuleerd om hun groene ideeën te koppelen aan een businessmodel. De ideeën moesten niet alleen rekening houden met het milieu en menselijk welzijn, maar ook gemodelleerd worden tot een businessplan met een financieel rendement voor investeerders. Door de sociale, ecologische en economische aspecten van het project in een inspirerend en geloofwaardig verhaal te verpakken, worden de kansen op het vinden van een investeerder aanzienlijk groter.

Amoussou is er klaar voor: "Ik ben erg blij dat ik deze masterclass heb gevolgd. Door deze cursus weet ik nu veel beter hoe ik op een succesvolle manier investeerders kan aantrekken voor projecten met een positieve impact op mens en natuur.”

Dit artikel is eerder verschenen op www.IUCN.nl

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.