Recent nam ik deel aan een leiderschapsprogramma, in de natuur. Met tien deelnemers uit allerlei organisaties verkenden we hoe we nog krachtiger leiding kunnen geven. In de middag kreeg ik de instructie om een wandeling te maken en ondertussen enkele levensvragen op me in te laten werken. Met een knapzak voor de lunch stapte ik al snel vol energie langs de Dinkel.
De zon scheen en na elke bocht in de rivier ontvouwde zich weer een nieuw groen landschap. Prachtig! Maar aan de horizon ontstonden donkere wolken en even later stond ik te schuilen onder een grote eik. Stilstaan in de regen. Al snel besefte ik hoe belangrijk die regen is. Ik herinnerde me hoe in de zomers hiervoor het landschap er geregeld geel en bruin uitzag omdat de Nederlandse natuur gebukt ging onder maandenlange hitte, zonder een enkele regenbui. Regen zorgt ervoor dat je gaat stilstaan en voedt tegelijkertijd de omgeving.
Leiders "aanzetten"
Vervolgens besefte ik dat dit een krachtige metafoor is voor het werk dat ik mag doen. Als professor bij Nyenrode heb ik soms het beeld dat het mijn rol is om deelnemers ‘aan te zetten’ als leider als het gaat om de duurzaamheidsproblemen waar we voor staan. Maar laten mensen zich wel aanzetten? Is het niet effectiever om tijdens die momenten op Nyenrode stil te staan bij de regen die deelnemers ervaren in hun werk? Regen in de zin van energieprijzen die de pan uitrijzen, waardoor je gedwongen wordt om het anders te doen. Of regen in de zin van de asielzoekers die naar Europa komen, waardoor woningen beschikbaar moeten komen in een krappe woningmarkt. Een eerste reactie kan dan zijn dat die ‘regen’ lastig is, want het komt nu niet uit. Het liefst zo snel mogelijk terug naar business as usual.
Stilstaan
Hoe voedt diezelfde regen de omgeving waar je in bent? In tijden van schaarste aan energie en bovenmatige CO2-uitstoot is het juist wenselijk dat energieprijzen stijgen en we gaandeweg ons gedrag aanpassen. Mede door onze hoge levensstandaard dragen we flink bij aan klimaatverandering, waardoor hele regio’s onbewoonbaar worden of worden getroffen door bosbranden en overstromingen. Dan is het toch wenselijk dat mensen naar betere oorden verhuizen? Ik snap dat het vinden van de juiste antwoorden op deze vragen complex is, maar het sterkt mij wel in de gedachte dat het goed is om af en toe stil te staan in de regen. En daarna door naar business as unusual.
Dit opiniestuk is ook gepubliceerd in Goed Bestuur & Toezicht 4, 2023.
Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, februari 2024.
Gerelateerde opleidingen
-
Behavioral and Cultural Governance Program
Startdatum: 27 januari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Hoe bouw je een gezonde organisatie met een gezond ecosysteem?
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissen Community
Startdatum: 16 september 2024Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
- Den Haag
- Online
Membership voor alumni van de Nyenrode Commissarissencyclus.
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissencyclus
Startdatum: 11 en 12 februariTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Versterk je kennis, inzicht en handelingsperspectief als commissaris of toezichthouder.
Bekijk opleiding -
Private Publieke Samenwerkingen
Startdatum: 20 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Leer en begrijp de onderliggende mechanismen en patronen die een rol spelen bij privaat-publiek samenwerken (PPS).
Bekijk opleiding -
Digitalization and Boardroom Dynamics
Startdatum: 19 maart 2025Taal:- Engels
Locatie:- Breukelen
Biedt contrete handvatten om IT en innovatie af te stemmen in het licht van de dynamiek van de bestuursbeslissingen.
Bekijk opleiding -
New Board Program
Startdatum: 13 februari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Dit programma inspireert en daagt leidinggevenden uit om hun bestuurskwaliteiten te optimaliseren in een omgeving waarin stakeholders steeds veeleisender zijn.
Bekijk opleiding