Het belangrijkste nieuws van vorige week was de aankondiging van Hanson Robotics dat het dit jaar duizenden Sophia’s gaat produceren. Voor wie Sophia niet kent: ze ziet er uit als een lieve vrouw, maar is een robot met kunstmatige intelligentie, ook wel ‘humanoïde’ genoemd, schrijft Bob de Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit.
Sofia is voor het eerst aan het grote publiek getoond in 2016. Zij is dus 5 jaar oud en kan nu al duizenden nakomelingen maken. Doe dat maar eens na. Haar rubberen gezicht is vriendelijk, maar dat is de uiterlijke schijn, eronder is het gewoon een gevoelloze intelligente robot.
Strategen houden zich bezig met het begrijpen van de toekomst, om op basis hiervan een strategie uit te stippelen. Het is voor velen lastig om de toekomst in te kijken. Dat digitale technologieën steeds belangrijker worden, snapt iedereen wel. Maar hoe gaan ze ingezet worden? De maker van Sophia zegt dat humanoïde robots ‘are so human-like that they can be useful during times where people are terribly lonely and socially isolated’.
Super intelligent
Loopt je al over van optimisme? Nee? Dan deze: ‘Our robots will serve as AI platforms for research, education, medical and healthcare, sales and service, and entertainment applications, and will evolve to become benevolent, super-intelligent living machines’, aldus de website van Hanson Robotics in Hong Kong.
Sophia is een voorbeeld van hoe ingrijpend digitale technologieën de toekomst van ons gaan bepalen, en met name van onze kinderen en kleinkinderen. Naast gewone mensen, komen er allerlei soorten humanoïden zoals Sophia, maar ook mensen met een upgrade van kunstmatige intelligentie. Zij worden ook wel cyborgs genoemd.
Het nieuwe bedrijf van Elon Musk, Neuralink, is al in de testfase van het koppelen van hersenen met kunstmatige intelligentie. Nog niet op mensen, maar wel op varkens. De vraag is echter hoe we de nieuwe technologieën gaan inzetten, en of dit de mensheid gaat verbeteren. We staan aan de vooravond van een ethische en een maatschappelijke revolutie, en dit gaat veel verder dan de zoveelste technologische revolutie.
Innovatie
De mens ontwikkelt al eeuwenlang nieuwe technologieën, en altijd hebben die de samenleving veranderd. Zo heeft de uitvinding van het wiel de ontwikkeling van koetsen mogelijk gemaakt en menselijk vervoer veranderd. De stoommachine heeft massaproductie mogelijk gemaakt en een industriële samenleving gevormd.
Concurrentie van robots?
De menselijke intelligentie en technologische innovatie hebben ervoor gezorgd dat de mens bezit heeft genomen van de aarde. Maar wat nu als de mens zelf concurrentie gaat krijgen van human-like robots en cyborgs? Hoe gaan deze drie levensvormen met elkaar om in de toekomst? En wie bepaalt dit? Is het een elite van machtige en rijke mensen die onze toekomst gaan bepalen omdat zij toegang hebben tot de technologieën en de middelen? Of staan er burgers op die nieuwe regels gaan opstellen om een betere samenleving te vormen?
De toekomst zal het leren. De mens gaat het ervaren. Strategen denken erover na en maken een strategie.
Prof. dr. Bob de Wit is hoogleraar Stratagisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit en een van de sprekers in de collegereeks HR Strategie.
Dit artikel is eerder verschenen op PWnet.nl.
Gerelateerde opleidingen
-
Collegereeks Excellent Leiderschap
Startdatum: 28 januari 2025, 12 mei 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens de collegereeks Excellent Leiderschap geven experts nieuwe invalshoeken op leiderschap en leer je hoe je dit toepast in jouw dagelijkse werk.
Bekijk opleiding -
Advanced Management Program
Startdatum: 10 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Afstand nemen om scherper te zien: ontwikkel up-to-date bedrijfskundige kennis en inspirerend leiderschap voor de juiste koers van je organisatie.
Bekijk opleiding -
Behavioral and Cultural Governance Program
Startdatum: 27 januari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Hoe bouw je een gezonde organisatie met een gezond ecosysteem?
Bekijk opleiding -
Leadership Development Program
Startdatum: 22 januari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Breng je persoonlijk leiderschap naar het volgende niveau met dit deeltijdprogramma voor startende leidinggevenden of managers.
Bekijk opleiding -
Leadership Essentials
Startdatum: 13 februari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Bekijk opleiding -
Leadership Essentials- Summer Intensive
Startdatum: 16 juni 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Bekijk opleiding