“We leven allemaal in een wereld vol verstoringen, variërend van het uitvallen van een vliegtuigmotor tot aan klimaatverandering. Dit zijn situaties die ons functioneren bedreigen”. In de vierde editie van de Radical Thinkers Series betoogt Stefanie Beninger, assistent-professor marketing aan de IE Business School van de IE Universiteit, dat veerkracht ons helpt in de omgang met deze verstoringen.
Veerkracht is het vermogen om zowel met positieve als met negatieve verstoringen om te gaan. Veerkracht kan de vorm aannemen van stabilisatie, aanpassing of zelfs transformatie wanneer er sprake is van verstoringen. Bij positieve verstoringen kun je denken aan de komst van nieuwe klanten, terwijl we bij negatieve verstoringen eerder denken aan natuurrampen.
“Veerkracht kan een manier zijn om van verstoringen kansen te maken - bijvoorbeeld wanneer organisaties een manier vinden door middel van samenwerking om zo producten en diensten aan klanten te blijven leveren. Veerkracht is echter niet altijd een voordeel, omdat een systeem soms zo veerkrachtig is dat het zelf verstoringen kan veroorzaken of versterken. Sommige veerkrachtige systemen ondersteunen ook het welzijn niet”, zegt Beninger.
De sleutel tot veerkracht
We moeten samenwerken om veerkracht beter te ondersteunen. Bedrijven zijn echter geneigd zich op zichzelf te concentreren. Veerkracht verweven met anderen is een betere manier om vooruit te gaan. Bij onderzoek naar verschillende systemen, zoals een markt en bedrijven die eigendom zijn van migranten, ontdekte Beninger dat deze zakelijke actoren met elkaar verweven veerkracht ontwikkelen op persoonlijk, organisatorisch en meso-systeemniveau, waarbij ze gebruik maakten van een verscheidenheid aan hulpmiddelen om dit te doen. Beninger bespreekt een deel van haar recente werk dat een aantal van deze hulpmiddelen identificeerde, zoals een werkende infrastructuur, maar ook culturele hulpmiddelen.
Ze gaf aan dat samenwerking, diversiteit, redundantie en flexibiliteit van dergelijke hulpmiddelen organisaties in staat stellen om hun weg te vinden door verstoringen. Op deze manier wordt het ontwikkelen van zakelijke 'veerkracht' een nieuwe kerncapaciteit. "Er bestaat een spanningsveld tussen veerkracht en efficiëntie", waarschuwde Beninger, waar deze twee doelen samen zorgvuldig moeten worden gewogen. Efficiëntie vereist vaak focus op een paar dingen, zoals één soort gewas of een paar relaties, wat belangrijke aspecten van veerkracht, zoals diversiteit, redundantie en samenwerking, ondermijnt. Bedrijven moeten openstaan om veerkracht als een belangrijk aspect voor de toekomst te gaan zien.
“Je moet verstoringen het hoofd bieden om te weten dat je veerkrachtig bent”, zegt Beninger, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Om dit nieuwe vermogen te ontwikkelen pleit ze ervoor dat wij het type veerkracht definiëren dat we willen ontwikkelen in het licht van verschillende verstoringen: willen we proberen te stabiliseren, stapsgewijze aanpassingen te maken of te transformeren. De toekomst is aan ons, net als de veerkracht die daarbij komt kijken!
De Radical Thinkers Series wil een stem geven aan alternatieve perspectieven op het snijvlak van bedrijfsleven, maatschappij en ecologie. We moeten nieuwe vragen stellen waar de oude antwoorden verstomd zijn geraakt.
Om de Radical Thinkers Series zo laagdrempelig mogelijk te maken, zijn en blijven ze online te volgen. Toehoorders zijn zowel facultyleden en collega’s van Nyenrode als andere geïnteresseerden.
We komen terug in 2023 met een nieuwe editie van de Radical Thinkers Series. Wil je bij deze sessie aansluiten? Volg ons op LinkedIn. Een nieuwe datum volgt snel.
Gerelateerde opleidingen
-
Collegereeks Private Wealth en Real Estate
Startdatum: 16 september 2024Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
In deze exclusieve collegereeks gaan wij nader in op verschillende aspecten van beleggen in vastgoed in combinatie met de dynamiek van een familiebedrijf. Gerenommeerde sprekers belichten onder andere de fiscale en financiële aspecten, gaan in op duurzaamheid en de maatschappelijke rol van vastgoedbezit.
Bekijk opleiding