‘Verbinding maken biedt kansen, maar vraagt ook iets van leiders’

18 juli 2024
Onderwijs

Door de snelle technologische ontwikkelingen, veranderende regelgeving en krapte op de arbeidsmarkt, zag Jessica van Wingerden, bestuurder bij Dyade, het werk en de klantbehoefte veranderen. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie bestaansrecht houdt? En hoe kan je duurzaam toegevoerde waarde leveren? Om nieuwe inzichten en kennis op te doen, nam Van Wingerden deel aan het Behavioral and Cultural Governance Program van Nyenrode Business Universiteit.

Dyade is een van de grootste dienstverleners op het gebied van bedrijfsvoering voor onderwijsinstellingen en kinderopvang. Bijzonder is dat Dyade al bestaat sinds 1656. “Onze corebusiness bestaat al eeuwen uit het voeren van de personele en financiële administratie voor onze klanten”, vertelt Van Wingerden. “Toen ik drie jaar geleden gevraagd werd voor mijn huidige functie, was mijn belangrijkste opdracht om Dyade toekomstbestendig te maken. Een grote uitdaging, zeker gezien de snelle technologische ontwikkelingen, veranderende regelgeving en krapte op de arbeidsmarkt. Ik voelde de behoefte om nieuwe inzichten op te doen omtrent transities van organisaties in een snel veranderende context. Daarom gaf ik mij op voor het Behavioral and Cultural Governance Program.” 

Een groter geheel

In het programma staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Deelnemers leren hoe ze een gezond ecosysteem kunnen bouwen waarin organisaties in samenwerking waarde creëren en met anderen werken aan het bevorderen van innovatie en duurzaamheid. “Dat was voor mij een belangrijk inzicht. Je leert naar je organisatie te kijken als onderdeel van een groter geheel waarin je de binnenwereld met de buitenwereld wilt verbinden. Het maken van verbinding brengt kansen om je positieve impact als organisatie te vergroten, maar vraagt soms ook iets anders van leiders. Zij zullen nog bewuster moeten kijken naar kansen voor synergie in samenwerking met anderen. Leiders en medewerkers zullen daardoor te maken krijgen met meer complexiteit, het omgaan met verschillende belangen en samenwerking binnen en buiten de organisatie. Dat was ook het perspectief in het college van Peter Robertson, docent aan Nyenrode Business Universiteit en gespecialiseerd in de dynamiek van de besluitvormer bij bedrijfstransformaties. Hij sprak over strategische diversiteit: heb je de juiste mensen op de juiste plek voor de beoogde transitie?” 

Focus op duurzaamheid

Van Wingerden vertelt dat ze dankzij het programma vanuit nog meer perspectieven is gaan kijken naar het transitievraagstuk van haar organisatie. “Ik besefte dat Dyade meer waarde kon toevoegen voor en met haar klanten op het gebied van duurzaamheid. Want ook in het onderwijs en de kinderopvang wordt daarin steeds meer van organisaties verwacht. Duurzaamheid krijgt ook in de bedrijfsvoering van deze sectoren een steeds prominentere plaats. Dat komt deels door wet- en regelgeving, maar ook door verwachtingen van ouders, leerlingen en de samenleving.” Deze ontwikkeling past goed bij de persoonlijke drijfveren van Van Wingerden. “Het is cruciaal dat organisaties hun positieve impact op de samenleving vergroten. Het gaat er niet alleen om wat vandaag je impact op de samenleving en de planeet is, maar ook op de lange termijn.” Inmiddels biedt Dyade duurzaamheidsdienstverlening aan haar klanten, niet alleen in registratie en rapportage, maar ook in advies en begeleiding van de transitie in duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan advies op het gebied van kansengelijkheid, of woon-werkverkeer. Daarnaast heeft Dyade samen met Nyenrode en Rotterdam School of Management in 2024 wetenschappelijk onderzoek gedaan en een rapport gepubliceerd dat waardevolle inzichten bundelt over sociale, ecologische en economische duurzaamheid binnen het onderwijs. 

Practice what you preach

Van Wingerden werd zich na het volgen van het programma nog meer bewust van het feit dat je als organisatie zelf het goede voorbeeld moet geven. “We zijn met Dyade lid geworden van United Nations Global Compact Network. Daarmee committeren we ons aan tien belangrijke principes op het gebied van duurzaam ondernemen. Daarbij kun je denken aan het tegengaan van discriminatie, of verantwoordelijkheid nemen voor het milieu. In de praktijk betekent dit dat we reizen met het openbaar vervoer stimuleren en voor de catering van bijeenkomsten of lunch kiezen voor plantaardig, lokaal en seizoensgebonden eten.” Ondanks alle goede intenties, kwam Van Wingerden erachter dat verduurzaming ook grenzen kent. “De keuze voor plantaardig viel niet bij alle medewerkers direct in goede aarde. Dan is het belangrijk om samen het gesprek aan te gaan samen en soms je tempo in de transitie iets te vertragen.” 

Contact met andere deelnemers

“Wat ik nuttig vond aan het volgen van het programma, was om andere bestuurders en managers te ontmoeten die in een andere organisatie met dezelfde vragen worstelen. Door samen te werken aan concrete vraagstukken uit de praktijk, leer je om vanuit verschillende perspectieven naar een oplossing te kijken. De inzichten en aanpak uit een andere situatie bevatten ook elementen die je in je eigen organisatie kunt gebruiken.” 

Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. De wereld verandert. De onvoorspelbaarheid, digitalisering, complexiteit en verandertempo nemen toe. Leren sturen op gedrag en vertrouwen is cruciaal.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.