Strategisch uitbesteden en partneren | Pensioensector

Pensioensector | SPO Nyenrode

In het kort

  • Actueel en opgezet in de context van de transitie in de pensioensector
  • Experts uit het bedrijfsleven, de pensioensector én de academische wereld
  • Theorie gekoppeld aan de praktijk. Van strategie tot uitvoering

Informatie

Startdatum
2 april 2025
Duur
6 dagen
Investering
€ 8.000 (vrij van btw)
Locatie(s)
Aanmelden
Strategisch uitbesteden en partneren | Pensioensector

Introductie

Welkom! Leuk dat je interesse hebt in ons programma Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector. In dit programma plaatsen we uitbesteding in de context van de transitie die momenteel in de pensioensector speelt.

In de snel veranderende pensioenomgeving is het cruciaal om vooruit te kijken naar wat vandaag én morgen van je vraagt. Voor pensioenfondsen anno 2024/25 betekent dit dat deelnemers moeten kunnen rekenen op een efficiënte en klantgerichte organisatie. De invoering van de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) brengt uitdagingen met zich mee
voor alle betrokkenen, waaronder bestuurders, directeuren van pensioenuitvoerders, vermogensbeheerders en custodians. Klantgericht samenwerken moet in het DNA van de organisatie zitten. Alleen dan kan het pensioenfonds een eigentijdse en betrouwbare dienstverlener blijven.

Wat levert het programma jou op?

Je krijgt praktisch inzicht welke trends en ontwikkelingen in strategisch uitbesteden en partneren van invloed zijn op je pensioenorganisatie. De focus ligt daarbij op het inregelen van moderne en toekomstbestendige uitbestedingsrelaties.

  • Leren denken vanuit het perspectief van de klant, de dienstverlener en de toezichthouders DNB en AFM.
  • Wat zijn de juridische valkuilen bij een onderhandeling? Hoe voorkom je dure problemen?
  • Aan welke eisen moet een goede dienstverlener anno nu voldoen? Dienstverleners hebben vaak een winstoogmerk en moeten afwegingen maken als: alles onder 1 dak, standardisatie versus maatwerk, en een homogene versus een heterogene klantengroep.
  • Welke eisen mogen dienstverleners aan hun klanten stellen?
  • Wat is de impact van de Wtp op jouw uitbestedingsbeleid en dienstverlening?
  • Cybersecurtiy en DORA: hoe grip te houden in de hele waardeketen?
  • Wanneer is er sprake van een normale klant-leveranciersrelatie en wanneer van een strategische samenwerking?
  • Welke competenties heb je nodig om het beste boven te halen uit jouw dienstverleners dan wel optimaal in te spelen op een veranderende klantwens?
  • Hoe heb je oog voor de menselijke maat en blijf je toch ‘in control’?
  • Wat komt er kijken bij het onderwerp communicatie? Kan je dat uitbesteden of moet je dat zelf doen?
  • Hoe richt je de vermogensbeheerfunctie in, in het nieuwe “target operating model”?
  • Hoe richt je de pensioenadministratie in, in het nieuwe “target operating model”
  • Wat is de impact van ESG op de inrichting van de organisatie, de veranderde klantwens en de manier waarop dienstverleners hierop inspelen?
  • Wat komt er kijken bij nieuwe eisen als gevolg van CSRD & ESRS compliance? Hoe organiseer je dat?
  • Hoe organiseer je innovatie en een sfeer van co-creatie tussen klant en dienstverleners.

Diploma

Na het afronden van het programma Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector en het succesvol voltooien van de opdrachten ontvang je een SPEN-gecertificeerd diploma op niveau B+.

Meer informatie? Download de brochure

Uitgebreide informatie over het programma kan je terugvinden in de brochure.

Persoonlijk adviesgesprek

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij jouw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neem dan vrijblijvend contact op met Kelly, onze programma-coordinator of boek direct een afspraak in de agenda van onze programma-adviseurs voor een persoonlijk adviesgesprek. Op basis van een zorgvuldige intake adviseren we je graag over de te bewandelen leerroute.

Vraag een gesprek aan

Aankomende bestuurders adviseren we eerst niveau A en niveau B te verwerven. Meer informatie hierover vind je op de SPO Nyenrode website.

Versterkt en geborgd vanuit het sectorale karakter van SPO Nyenrode

Sinds september 2022 is SPO (Stichting Pensioen Opleidingen) onderdeel van Nyenrode Business Universiteit. Daarmee ontstaat er kwalitatief pensioenonderwijs op academisch niveau met een sectoraal hart en karakter. Dat biedt ruime mogelijkheden tot jouw ontwikkeling op het gebied van pensioeninhoud met het perspectief van verantwoordelijk leiderschap. Zo borgen we dat onze deelnemers vakkennis en leiderschapskwaliteiten ontwikkelen.

    Inhoud

    Wat ga je doen?

    Er zijn zes plenaire bijeenkomsten in totaal. De eerste twee en laatste twee modules vinden plaats op opeenvolgende dagen.

    Het programma staat in het teken van ervaringsgericht leren. We werken in teamverband aan de hand van casuïstiek met praktijkvoorbeelden die inspelen op de actualiteit en je een optimale leermogelijkheid bieden. Je maakt zo tevens kennis met ‘’best practices’ en hoe andere pensioenorganisaties zaken hebben ingericht. De uitwerking wordt begeleid door experts op dat vakgebied.

    Thema’s

    Gedurende het programma doorlopen we in eerste instantie twee ketens: Pensioenbeheer (incl. deelnemerscommunicatie) en Vermogensbeheer. Vervolgens staan we stil bij een geïntegreerde keten die een pensioenproduct levert aan de eindklant en inspeelt op de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Daarnaast geven we aandacht aan de uitbesteding aan diverse adviseurs die aan het fonds dan wel instelling verbonden zijn.

    De thema's van de zes modules zijn:

    • Module 1: Recente inzichten, uitbestedingsbeleid opstellen en controle houden
    • Module 2: Nieuwe domeinen als communicatie en duurzaamheid
    • Module 3: Toezicht DNB en regelgeving vanuit Europa
    • Module 4: Vertrouwen houden: menselijke maat en de juridische kant
    • Module 5: De beste organisatiestrategie voor vermogensbeheer en administratie
    • Module 6: Innovatie, digitalisering en praktijkcasus transitie Wtp

    Meer informatie? Download de brochure

    Uitgebreide informatie over het programma kan je terugvinden in de brochure.

    Persoonlijk adviesgesprek

    Benieuwd of deze opleiding aansluit bij jouw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neem dan vrijblijvend contact op met Kelly, onze programma-coordinator of boek direct een afspraak in de agenda van onze programma-adviseurs voor een persoonlijk adviesgesprek. Op basis van een zorgvuldige intake adviseren we je graag over de te bewandelen leerroute.

    Vraag een gesprek aan

    Aankomende bestuurders adviseren we eerst niveau A en niveau B te verwerven. Meer informatie hierover vind je op de SPO Nyenrode website.

    Van wie krijg je college?

    In het programma Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector geven inspirerende professionals uit de sector en docenten uit de wetenschap en praktijk hun visie en doceren vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten. Zo levert DNB een bijdrage aan het programma vanuit het perspectief van de toezichthouder en delen een aantal voorlopers in de Wtp hun inzichten.

    Programmamanager en moderator gedurende het gehele programma is Paul Boerboom. Paul is een ervaringsdeskundige die zich zowel in binnen- als buitenland bezighoudt met vraagstukken rondom Strategisch Uitbesteden en Partneren voor Pensioenfondsen en de Governance die daarbij hoort.

    Paul bewaakt het bereiken van de gemeenschappelijk en individuele leerdoelen. Hij daagt de docenten uit om theorie, praktijk en actualiteit bijeen te brengen en stimuleert u het maximale uit uw deelname te halen.

    Aan het programma werken onder andere mee:

    • Prof. Dr. Désirée van Gorp , Hoogleraar Innovatie en Digitalisatie
    • Prof. Dr. Edgar Karssing, Hoogleraar Filosofie, Beroepsethiek en Integriteitsmanagement
    • Ingrid Talsma van DNB
    • Gerben Schreurs van BlackRock (voormalig KPMG)
    • Reiniera van der Feltz van SBZ
    • Oscar van Angeren / Marthe Bollen van Houthoff
    • Esther van Rijswijk – journaliste en communicatie-expert 

    De sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

    Sprekers

    • Prof. dr. Edgar Karssing

      Functietitel Professor

      Edgar Karssing is een visionair leider op het gebied van beroepsethiek en integriteit. Hij bespreekt thema's als morele moed, omgaan met dilemma's, vertrouwen, fiscale ethiek en de ethiek van data.

    • Prof. dr. Désirée M. van Gorp LL.M.

      Functietitel Hoogleraar

      Wat Désiréé van Gorp drijft, is een combinatie van onderwijs, onderzoek, het werken met bedrijven en de interactie met studenten. Haar missie: een bijdrage leveren aan de vorming van verantwoordelijke leiders.

    Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

    Brochure bekijken?

    Laat dan je gegevens achter en je ontvangt de brochure in je mail.

    Aanmelden

    Voor wie?

    Het programma nodigt uit tot diversiteit en staat daarom open voor deelnemers met verschillende achtergronden en vakgebieden. De deelnemers kunnen bijvoorbeeld pensioenfondsbestuurders, commissieleden of medewerkers van bestuursbureaus zijn, dan wel medewerkers van leveranciers als adviseurs, custodians, fiduciair beheerders en pensioenuitvoerders . Daarnaast zijn ook de medewerkers van dienstverleners als fiduciair beheerders en adviseurs, pensioenuitvoerders en custodians welkom die een beter begrip willen opbouwen van de problematiek die speelt bij de pensioenfondsen, teneinde tot een betere klantbediening of samenwerking te komen.

    Wel vinden wij het belangrijk dat je betrokken bent bij uitbestedingsprocessen.

    Data

    De data zijn als volgt:

    • 2 en 3 april 
    • 13 mei
    • 20 mei
    • 17 en 18 juni

    Meld je aan

    Tijdens een intakegesprek bespreken we de verwachtingen en krijg je persoonlijk advies in hoeverre de opleiding aansluit bij je wensen en ambities. Aanmelden voor het programma Strategisch Uitbesteden in de Pensioensector doe je via de aanmeldbutton. Je wordt hiervoor doorgeleid naar de SPO Nyenrode website. Voor praktische vragen verzoeken we je contact op te nemen met Kelly Theunissen, onze programma-coördinator. Ze helpt je graag verder.

    Meer informatie? Download de brochure

    Uitgebreide informatie over het programma kan je terugvinden in de brochure.

    Persoonlijk adviesgesprek

    Benieuwd of deze opleiding aansluit bij jouw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neem dan vrijblijvend contact op met Kelly, onze programma-coordinator of boek direct een afspraak in de agenda van onze programma-adviseurs voor een persoonlijk adviesgesprek. Op basis van een zorgvuldige intake adviseren we je graag over de te bewandelen leerroute.

    Vraag een gesprek aan

    Aankomende bestuurders adviseren we eerst niveau A en niveau B te verwerven. Meer informatie hierover vind je op de SPO Nyenrode website.

    Interesse in deze opleiding?

    Ben jij geïnteresseerd in de opleiding Strategisch uitbesteden en partneren | Pensioensector? Meld je dan online aan.

    Investering

    Wat zijn de kosten?

    De investering voor het programma bedraagt €8.000,- (vrij van btw). Dit is inclusief alle literatuur, syllabi, coaching/begeleiding en accommodatie kosten, zoals de twee overnachtingen, catering en dergelijke.

    Disclaimer

    *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

    Soortgelijke programma's

    • Executive Pensions Program | Pensioensector

      Startdatum: 9 april 2025
      Taal:
      • Nederlands
      Locatie:
      • Breukelen
      • Den Haag

      Opleiding op niveau B+ voor pensioenbestuurders. Kerndoelstelling voor de deelnemende executive: de pensioenleider van de toekomst worden en het geheel van de vraagstukken van de sector in samenhang overzien.

    • Masterprogramma Vermogensbeheer | Pensioensector

      Startdatum: 24 maart 2025
      Taal:
      • Nederlands
      Locatie:
      • Breukelen

      Tijdens dit programma leer je beter omgaan met het zware eisenpakket en druk, waar ieder in de pensioensector mee te maken hebt.

    Nyenrode is gesloten tijdens de feestdagen. Je kunt je nog steeds aanmelden voor onze programma's, maar houd er rekening mee dat aanvragen, e-mails, vragen en verzoeken pas vanaf 6 januari worden opgepakt. Fijne feestdagen!