Empowerment van prosumenten voor een duurzaam en veerkrachtig elektriciteitsecosysteem
Waarom dit onderzoek belangrijk is
“Dit onderzoek richt zich op de dringende behoefte aan een duurzaam en veerkrachtig energie-ecosysteem vanwege de stijgende vraag naar elektriciteit gedreven door AI-ontwikkelingen en de elektrificatie van transport, gekoppeld aan de transitie naar hernieuwbare energieproductie vanwege zorgen over het klimaat. Het vinden van balans tussen hernieuwbare energiebronnen en verantwoorde consumptie is belangrijker dan ooit. ”
Dr. ir. Taher Ahmadi
Universitair hoofddocent
Vijf vragen aan Taher Ahmadi
1. Wat is het doel van het onderzoeksproject?
Dit onderzoeksproject is gericht op het onderzoeken van Smart Energy Systems (SES) in de elektriciteitssector, waarbij de nadruk ligt op het empoweren van individuele prosumenten - consumenten die ook elektriciteit produceren door middel van fotovoltaïsche (PV) panelen - binnen een raamwerk van de deeleconomie. Door het implementeren van peer-to-peer energiehandel stimuleert SES prosumenten om bij te dragen aan een efficiënter en duurzamer energie-ecosysteem en tegelijkertijd hun economische resultaten te verbeteren.
2. Hoe gaan jullie Smart Energy Systems onderzoeken?
Het onderzoek naar Smart Energy Systems (SES) is verdeeld in vier onderling verbonden deelprojecten: Smart Grid Integration, Energy Storage Solutions, AI-Driven Demand Response en Dynamic Pricing Models.
Het eerste deelproject is gericht op de ontwikkeling van geavanceerde smart grid-technologieën met behulp van blockchain om veilige, transparante peer-to-peer energiehandel mogelijk te maken, een gedecentraliseerde energiemarkt te creëren en realtime stabiliteit van het elektriciteitsnet te garanderen.
Het tweede deelproject richt zich op innovatieve oplossingen voor energieopslag, zoals lithium-ion, solid-state en hybride systemen, om hun capaciteit en efficiëntie te optimaliseren, waardoor de betrouwbare integratie van door consumenten opgewekte energie in het elektriciteitsnet wordt vergemakkelijkt.
Het derde deelproject maakt gebruik van AI-gestuurde vraagrespons door algoritmen te ontwikkelen om de energievraag te voorspellen, piekperioden te identificeren en consumptiepatronen te optimaliseren, waardoor de stabiliteit van het net wordt verbeterd en prosumenten economische voordelen krijgen.
Het vierde deelproject onderzoekt dynamische prijsmodellen die realtime marktomstandigheden weerspiegelen, waardoor prosumenten worden gestimuleerd om hun energieverbruik af te stemmen op de vraag van het net, waardoor efficiënt energiegebruik wordt bevorderd en de druk op het net wordt verminderd.
3. Sluit dit project aan bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties?
Dit project sluit nauw aan bij Sustainable Development Goal (SDG) 12 door afval te verminderen en het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen. Daarnaast ondersteunt het project indirect andere doelen zoals SDG 7 (Betaalbare en schone energie) door de toegang tot hernieuwbare energiebronnen te verbeteren, en SDG 13 (Klimaatactie) door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door middel van duurzame energiepraktijken. Over het geheel genomen draagt het project bij aan een holistische benadering van duurzame ontwikkeling door kritieke energie-uitdagingen aan te pakken en een veerkrachtiger en rechtvaardiger energie-ecosysteem te bevorderen.
4. Wat zijn de verwachte resultaten van dit onderzoek?
De verwachte resultaten van dit onderzoek zijn onder andere de ontwikkeling van een gedecentraliseerd en veerkrachtig energie-ecosysteem dat prosumenten in staat stelt actief deel te nemen aan de energiemarkt. Tot de belangrijkste resultaten behoren geavanceerde slimme netwerktechnologieën die een veilige peer-to-peer energiehandel mogelijk maken, geoptimaliseerde oplossingen voor energieopslag die de integratie van hernieuwbare energie verbeteren en AI-gestuurde vraagresponssystemen die de stabiliteit van het netwerk vergroten door het energieverbruik af te stemmen op het aanbod. Daarnaast zal de implementatie van dynamische prijsmodellen efficiënt energiegebruik stimuleren en de piekbelasting door de vraag verminderen.
Dit onderzoek zal bijdragen aan technologische innovatie, economische voordelen voor prosumenten en aanzienlijke milieueffecten door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen. Het zal ook waardevolle richtlijnen bieden voor beleidsmakers en belanghebbenden, ter ondersteuning van de overgang naar een duurzame energietoekomst en in lijn met de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.
5. Waarom is het belangrijk dat dit onderzoek op Nyenrode plaatsvindt?
Het uitvoeren van dit onderzoek op Nyenrode Business Universiteit is cruciaal.
Dit onderzoeksproject sluit perfect aan bij de kernwaarden van de universiteit: Leadership, Entrepreneurship, and Stewardship.
De focus van het project op het empoweren van prosumenten door middel van slimme energiesystemen ondersteunt direct ondernemende innovatie en duurzame bedrijfspraktijken, die centraal staan in de filosofie van Nyenrode. De unieke aanpak van de universiteit om academische theorie te combineren met praktische relevantie zorgt ervoor dat het onderzoek niet alleen bijdraagt aan academische kennis, maar ook tastbare voordelen oplevert voor de maatschappij. Bovendien zal Nyenrode's nadruk op persoonlijke ontwikkeling de onderzoekers en studenten die betrokken zijn bij dit project in staat stellen om uit te groeien tot leiders in de energiesector, die in staat zijn om duurzame verandering te stimuleren. Door grenzen te verleggen en out-of-the-box denken aan te moedigen, biedt Nyenrode de ideale omgeving voor baanbrekend onderzoek dat kritieke energie-uitdagingen aanpakt en de wereldwijde overgang naar een duurzaam en veerkrachtig energie-ecosysteem ondersteunt.
Over Taher Ahmadi
Dr. ir. Taher Ahmadi is universitair hoofddocent Supply Chain Management and Analytics aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Expertisecenter Marketing & Supply Chain Management.
Ik word enthousiast van het begeleiden van studenten en managers bij het veranderen van onzekerheden in kansen.
Ahmadi is gepromoveerd in Supply Chain and Operations Management aan de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Tijdens zijn promotie bezocht hij als gastonderzoeker McCombs School of Business, aan de University of Texas. Hij behaalde zijn bachelor- en masterdiploma in industriële techniek (Industrial Engineering) aan de Isfahan University of Technology en Amirkabir University of Technology in Iran.
Steun ons onderzoek voor een duurzame toekomst
Wil je samen een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst? Doneer dan aan Stichting Nyenrode Fonds zodat wij onderzoeken als deze kunnen financieren. Wij zijn een particuliere universiteit en ontvangen geen financiering van de overheid. We zijn afhankelijk van particuliere giften uit onze community.
Met je steun kunnen wij een jonge academicus aanstellen om dit onderzoek uit te voeren. Door ons onderzoek te steunen, bied je talenten de kans een stap te zetten in hun academische carrière.
Wil je hier een bijdrage aan leveren of heb je vragen over de mogelijkheden van doneren? Neem dan contact op met ons op.
Contact
-
Christina Ceulemans
Functietitel Sr. relatiemanager fondsenwervingTelefoonnummer : +31 (0) 682 607 913