In de afgelopen vijf jaar zijn de meeste investor-state disputes (ISDS) geïnitieerd onder het Energiehandvest (ECT). Onlangs zijn door energiebedrijven in het kader van het ECT twee klimaatgerelateerde zaken tegen Nederland aangespannen. Men is het erover eens dat, het ECT moet worden hervormd en gemoderniseerd, om de doelstellingen van de verandering te halen en over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.
In het hiervoor relevante webinar 'The modernisation of the Energy Charter Treaty (ECT): Substantial and procedural implications for the IIA regime', dat op 5 november 2021 plaatsvond, gingen de sprekers in op de noodzaak om het Energiehandvest te moderniseren. Het webinar werd georganiseerd door Yulia Levashova van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met University ‘Parthenope’ of Naples. Tijdens het webinar kwamen onderwerpen als klimaatverandering en de energietransitie, de hervorming van de inhoudelijke investeringsbeschermingsnormen en het recht op regulering en MVO aan bod.
Moeilijk evenwicht
De sprekers waren: Lukas Stifter (Modernisation Group, ECT), Carlo Pettinato (Europese Commissie), Dorieke Overduin (het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Diana Rosert (UNCTAD), Julien Chaisse (City University of Hong Kong), Ottavio Quirico (Australian National University), Hans van Houtte (KU Leuven), Paolo Davide Farah (West Virginia University), Yulia Levashova (Nyenrode Business Universiteit) en Sara Pugliese (University ‘Parthenope’ of Naples). Zij benoemden de belangrijkste uitdagingen in de onderhandelingen over het Energiehandvest, zoals het onvermogen om consensus te bereiken over de belangrijkste kwesties en de bepalingen inzake klimaatverandering en substantiële investeringsbescherming. Staten willen evenwicht bereiken tussen de juiste bescherming van hun buitenlandse investeerders en tegelijkertijd het verdrag moderniseren met als doel een overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Het bereiken van dit evenwicht is moeilijk, wat vaak leidt tot een impasse in de onderhandelingen.
Energiehandvest
Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, november 2021.
Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.
Gerelateerde opleidingen
-
Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions
Startdatum: voorjaar & najaarTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
In de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions ligt de focus op transities die gaande zijn rondom duurzaamheid.
Bekijk opleiding -
Behavioral and Cultural Governance Program
Startdatum: 27 januari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Hoe bouw je een gezonde organisatie met een gezond ecosysteem?
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissen Community
Startdatum: 16 september 2024Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
- Den Haag
- Online
Membership voor alumni van de Nyenrode Commissarissencyclus.
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissencyclus
Startdatum: 11 en 12 februariTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Versterk je kennis, inzicht en handelingsperspectief als commissaris of toezichthouder.
Bekijk opleiding -
Private Publieke Samenwerkingen
Startdatum: 20 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Leer en begrijp de onderliggende mechanismen en patronen die een rol spelen bij privaat-publiek samenwerken (PPS).
Bekijk opleiding -
Digitalization and Boardroom Dynamics
Startdatum: 19 maart 2025Taal:- Engels
Locatie:- Breukelen
Biedt contrete handvatten om IT en innovatie af te stemmen in het licht van de dynamiek van de bestuursbeslissingen.
Bekijk opleiding