Mentale gezondheid en het Mensje Nooitgenoeg Syndroom

20210607_123225 (2)E
Publicatiedatum: 2-6-2022

Dagelijks worden we overspoeld door krantenkoppen die ons met vetgedrukte hoofdletters duidelijk maken dat jongvolwassenen lijden. ‘Een op de vier jongvolwassenen is somber, ongelukkig, en eenzaam’, ‘Helft studenten heeft psychische klachten’. Ook de Zembla-documentaire ‘De tijd van je leven’ bracht veel commotie teweeg.

Hoor jij erbij?

Vol enthousiasme liep ik met mijn pas gekochte, bordeauxrode Kipling de aula van de middelbare school binnen. Mijn moeder was er heilig van overtuigd dat deze Donatello rugzak beter was voor mijn lichamelijk gestel, en dat ik daardoor mijn netjes gekafte boeken op een zo veilig, en makkelijk mogelijke manier kon vervoeren. Ik kwam er al snel achter dat, om erbij te horen, het Kipling aapje mij niet in de door mij gewenste hogere sociale kringen (lees: de popiejopies) zou brengen. In de zes VWO-jaren ben ik zoekende geweest naar wat ik moest doen, wie ik moest zijn, hoe ik me moest kleden, om zo maar op te leven naar de standaarden van mijn medescholieren.

Inmiddels is het zeventien jaar later en moet ik toegeven dat die struggle niet veel minder is geworden. In de middeleeuwen was het vrij simpel: óf je was boer, óf landheer, en je leefde met een klein aantal mensen om je heen. De hoeveelheden aan contexten waarin we ons tegenwoordig begeven (op het werk, vriendengroepen, sociale mediakanalen) en het aantal mensen met wie we om gaan, of volgen, is echter exponentieel toegenomen. Het moment dat je je weer in een nieuwe omgeving manoeuvreert, met nieuwe mensen, ben je toch stiekem weer zoekende naar 'hoe gedragen mensen zich hier?' en 'wat wordt er in deze groep precies van mij verwacht?'

Hooggespannen verwachtingen

Terwijl ik na de eerste introductieweek met iets minder enthousiasme rondhuppelde met mijn Kipling in mijn nek, kreeg ik onbewust signalen mee van wat er dan wel cool was. Ik zag dat je ófwel een Eastpack moest hebben waarvan de bovenste 2 streepjes van de E zwart moesten worden gekleurd, zodat je een badass 'Lastpack' werd, óf een schoudertas moest hebben die zo laag in de knieholtes hing dat je als Bambi on Ice door de wandelgangen van het gebouw strompelde. Ik koos voor optie B.

Om in onze basisbehoefte (erbij mogen horen), te kunnen voorzien, proberen we grip te krijgen op de maatstaven van onze omgeving. Bewust en onbewust schotelt de omgeving ons normen en verwachtingen voor: volgens onze ouders mogen we ‘zijn wat we maar willen, als we maar ons best doen’, volgens zelfhulpgoeroes moeten we de 'beste versie van onszelf' worden. En we moeten 'trots, maar nooit tevreden' zijn volgens het sportmerk Alphalete.

Als we genoeg prestaties behalen kijken we met een trots gevoel terug op alles wat we hebben bereikt. Deze dopaminekick smaakt dan ook al gauw naar meer. De eerder behaalde prestaties worden binnen de kortste keren onder het tapijt geschoven, en de volgende lat ligt alweer in het vizier om besprongen te worden.

Het onderzoek

Mijn naam is Yoy Bergs, PhD-student aan Nyenrode Business Universiteit. Momenteel ben ik bezig met een grootschalig kwantitatief onderzoek waarbij ik jouw input nodig heb. Met dit onderzoek probeer ik te onderzoeken hoe jongvolwassenen omgaan met verwachtingen vanuit de omgeving, hoe ze zich in het dagelijks leven presenteren richting anderen, en wat de mogelijke consequenties zijn van dit proces.  

Vragenlijst

Dit doe ik door middel van een vragenlijst. Door de vragenlijst op drie meetmomenten in te vullen, geef je inzichten aan de wetenschap over dit fenomeen. Onder de degenen die de vragenlijst invullen, verloten we 10 Nyenrode truien. Daarnaast kan je jezelf inschrijven voor een gratis masterclass ‘Navigating and Balancing Multiple Identities’, wat bijdraagt aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Deze masterclass is een moment van introspectie, en reflectie op jouw eigen ervaringen. Tijdens deze masterclass reflecteren we met gebruik van LEGO Serious Play op de volgende vragen:

  • Welke rollen heb jij in jouw leven?
  • Wat zijn de verwachtingen die je ervaart per rol?
  • Welke conflicten ervaar je tussen de verschillende rollen?
  • Hoe kan je meer gaan leven vanuit jouw authentieke zelf, en de verwachtingen loslaten?

De masterclass vindt plaats in september. Hiervoor kan je je inschrijven nadat de drie vragenlijsten zijn afgerond.

Je start de vragenlijst via deze link.

Wil je meer lezen over de uitkomsten van dit onderzoeksproject? Ik deel de resultaten in blogs via LinkedIn.

Contact

Namens het onderzoeksteam bedank ik je enorm voor je tijd en input. Heb je vragen over het onderzoek dan kan je mij bereiken via y.bergs@my.nyenrode.nl.  

Prof. dr. Pascale Peters
Prof. dr. Rob Blomme
Prof. dr. Xander Lub
Yoy Bergs (PhD-kandidaat)

Nyenrode is gesloten tijdens de feestdagen. Je kunt je nog steeds aanmelden voor onze programma's, maar houd er rekening mee dat aanvragen, e-mails, vragen en verzoeken pas vanaf 6 januari worden opgepakt. Fijne feestdagen!