Nyenrode laat legendarische kunsthandelaar Goudstikker herleven

Landgoed
Publicatiedatum: 30-8-2017

Exact 80 jaar na het grootse feest op Nijenrode 'Wenen aan de Vecht' van kunstverzamelaar en -handelaar Jacques Goudstikker, voormalig eigenaar van Kasteel Nijenrode, werd zaterdag 17 juni 2017 een ‘commemorative soiree’ georganiseerd genaamd 'Venetie aan de Vecht'. Dankzij de inspanningen van Art Fund Nyenrode en ongeveer 40 alumni werden 120 gasten uit de kunstwereld en Goudstikker's vroegere netwerk op vele parallellen uit vervlogen tijden getrakteerd.

Kunstverzamelaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker gebruikte het Kasteel Nijenrode en het Koetshuis tussen de twee Wereldoorlogen om zijn waardevolle kunstcollectie te tonen. Bovendien stelde hij het kasteel open om op die manier kunst toegankelijker te maken voor het bredere publiek.

Initatiefnemer van het soiree was Art Fund Nyenrode, een stichting opgezet door een aantal Nyenrode alumni met als doel om in de geest van Jacques Goudstikker kunst terug op Nyenrode te brengen. Ter ere van Jacques Goudstikker’s liefde en stewardship voor Italiaanse kunst, met in het bijzonder vroeg Venetiaanse en Florentijnse schilderkunst, is de aandacht nu verlegd van Wenen naar Venetië.

Op 17 juni 1937 organiseerde Goudstikker ‘Weenen aan de Vecht’, een indrukwekkend feest, waarvoor hij verscheidene kunstenaars uitnodigde, waaronder het Concertgebouw Orkest met dirigent Willem Mengelberg. Ook nodigde hij een Weense sopraan uit, Dési von Halban, waarmee hij later dat jaar trouwde. Op 17 juni dit jaar was het op de kop af 80 jaar geleden dat dit feest plaatsvond.

De schoondochter van Jacques Goudstikker, Marei von Saher, was met haar dochters Charlène en Chantal én haar kleindochter Jackie eregast tijdens deze avond. Onder het oog van een honderdtal gasten, zowel uit het bedrijfsleven als uit de wereld van de kunst, alsook de Italiaanse ambassadeur in Nederland Andrea Perugini, overhandigde Art Fund Nyenrode voorzitter Leo van Os mevrouw Von Saher een portretschilderij van haar schoonvader, gemaakt door alumnus Adrian Rooymans.

Tussen de gangen door verzorgden de musici van het Amsterdamse Pasta e Basta voor een intiem concert getiteld "Una Serata Particolare". Taco Dibbits, Algemeen Directeur van het Rijksmuseum, sprak over de betekenis van Jacques Goudstikker voor de internationale kunstwereld.

Pol Schevernels, secretaris en initiator van Art Fund Nyenrode: “Wij zullen ons, door middel van tentoonstellingen en andere evenementen, met vergroot enthousiasme blijven inzetten om kunst een essentiële bijdrage te laten leveren aan een evenwichtige ontwikkeling van studenten op Nyenrode. Net zoals KLM’s Albert Plesman, een Founding Father van Nyenrode in 1946, beoogde toen hij in het curriculum destijds Liberal Arts als essentieel onderdeel introduceerde.”