Saskia Schuler gaf zich op voor de Modulair Executive MBA Public & Private bij Nyenrode omdat ze het jargon van verandermanagement wilde leren spreken. Het bracht haar uiteindelijk veel meer: persoonlijke groei. Haar motivatie en doorzettingsvermogen leverde Schuler niet alleen een mooi MBA-diploma op, ze ontving ook de Best-in-Business Award voor haar onderzoek naar het delen van data in een publiek-privaat systeem.
Saskia Schuler werkt als senior adviseur strategie, innovatie, governance, data en digitale transformatie bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Al vroeg in haar carrière kreeg zij een leidinggevende positie bij het RIVM en achtereenvolgens ook bij het Nederlands Vaccin Instituut.
Op zoek naar het juiste gereedschap
“Omdat ik een dubbele studie aan de Universiteit Utrecht heb gevolgd, namelijk moleculaire biologie en structuurbiologie, heb ik het voordeel over veel inhoudelijke kennis te beschikken”, vertelt Schuler. “Maar als leidinggevende en adviseur heb je ook te maken met verandermanagement.” Schuler is van nature nieuwsgierig naar andere mensen. “Door goed te luisteren en je team in zijn kracht te zetten, kun je samen de goede kant op bewegen. Ik durf mezelf kwetsbaar op te stellen en blijf dicht bij mijzelf. Ik merk dat mensen mij daardoor makkelijk benaderen. Hoewel je daarmee veel kunt bereiken, wilde ik meer kennis opdoen over de taal van verandermanagement. Ik hoopte dat de MBA aan Nyenrode mij daarvoor het juiste gereedschap zou geven.”
Persoonlijke groei
“Uiteindelijk bracht de opleiding mij veel meer”, vertelt Schuler. Ik heb inzicht gekregen in mijn eigen sterke en zwakke kanten. Ook heb ik geleerd mijn sterke kanten optimaal in te zetten, waarbij ik dicht bij mezelf kan blijven. Daarnaast heb ik kritisch leren reflecteren op bepaalde situaties: wat is mijn rol in het geheel en welke randvoorwaarden zijn nodig om een complexe opdracht tot een succes te maken? Met alleen mijn dienstbare houding en hard werken red ik het niet. Dankzij dit inzicht heb ik voor het eerst van mijn leven een opdracht teruggegeven.”
Plantgezondheid
In haar werk bij de NVWA houdt Schuler zich onder andere bezig met plantgezondheid, het beschermen van planten tegen ziekten, plagen en andere bedreigingen. Gezonde planten zijn belangrijk voor voedselproductie, biodiversiteit en het milieu. De plantensector in Nederland ervaart strenge regelgeving, maar ook verminderde acceptatie van gewasbeschermingsmiddelen. Een overgang naar duurzamere landbouw is het uitgangspunt. Mondiaal spelen klimaatverandering, toenemende handel en transport een rol, waardoor nieuwe plagen en ziekten zich sneller verspreiden.
Complex ecosysteem
“Deze ontwikkelingen brengen vraagstukken met zich mee die niet door één organisatie kunnen worden opgelost”, vertelt Schuler. “Het lastige is alleen dat het domein plantgezondheid een complex ecosysteem is waarin zowel publieke als private partijen een rol spelen die ieder eigen belangen en doelstellingen hebben. Daar komt bij dat naast het netwerk waarbinnen wordt samengewerkt, óók nog een formele gezagsstructuur bestaat.”
Belang van data-uitwisseling
“Om te komen tot kennis, inzicht en goede besluitvorming omtrent plantgezondheid, is het uitwisselen van data essentieel. Maar dat vereist wel een goede samenwerking tussen de verschillende partijen”, legt Schuler uit. “Helaas vindt die data-uitwisseling op dit moment nog te weinig plaats.” Dit knelpunt vormde voor Schuler de aanleiding voor het onderwerp van haar thesis. “Ik wilde een waardegedreven datastrategie opzetten tussen de NVWA en de vier private keuringsdiensten. Daarbij wilde ik rekening houden met de belangen van alle stakeholders.”
Bereidheid om data te delen
Het onderzoek van Schuler richt zich op de vraag welke governancestructuren, incentives en sociaalpsychologische factoren de bereidheid beïnvloeden om data te delen in het publiek-privaat ecosysteem plantgezondheid. Ook onderzocht zij of deze aspecten vertaald kunnen worden in een passende datastrategie binnen een publiek-private samenwerking. Schuler voerde een literatuuronderzoek uit en hield interviews met respondenten uit verschillende lagen van het ecosysteem.
Theoretisch model
De uitkomsten van het onderzoek leidden tot een theoretisch model dat inzichtelijk maakt welke factoren van invloed zijn op de bereidheid om data te delen. Hieruit blijkt onder andere dat die bereidheid toeneemt wanneer sprake is van toenemende regeldruk, fytosanitaire risico’s (risico’s door schadelijke organismen), afname van de maatschappelijke tolerantie van pesticidengebruik en de toename van de waarde van een product door het koppelen van informatie. Het model van Schuler kan hiermee als basis dienen voor het ontwikkelen van een datastrategie binnen het domein plantgezondheid.
Risico’s
Schuler onderstreept het maatschappelijk belang van haar onderzoek. “Publiek-private samenwerking en data-uitwisseling zijn ontzettend belangrijk in alle publieke domeinen, gezien de complexiteit van de uitdagingen waar we met z’n allen voor staan. Problemen zijn complex en volgen elkaar met grote snelheid op. Met dit model kun je gestructureerd de belangen boven tafel krijgen en een publiek-private datastrategie opzetten. Ook liggen er altijd risico’s op de loer waar je samen alert op moet zijn.”
Ierse hongersnood
Als voorbeeld van zo’n risico noemt Schuler de Ierse hongersnood in 1845-1850 die ontstond door een mislukte aardappeloogst als gevolg van de aardappelziekte. “Door de voedselschaarste die toen ontstond stierven meer dan een miljoen Ieren. Dat is al lang geleden en we hebben de ziekte samen onder controle, maar dit betekent niet dat zo’n ziekte niet nog een keer kan uitbreken. Door data met elkaar te delen, kunnen we sneller inspelen op mogelijke risico’s.”
Klein beginnen
Het onderzoek van Schuler is enthousiast ontvangen door verschillende partijen binnen de sector en ook de NVWA wil er graag mee aan de slag. “Dat zal in kleine stappen gaan”, voorspelt Schuler. “Respondenten uit mijn onderzoek zeiden dat heel mooi: ‘Samenwerken is mensenwerk’ en ‘Je moet wel eerst van de kant afkomen voordat er vertrouwen kan ontstaan. Begin dus klein.’ Ik ben ervan overtuigd dat vertrouwen en transparantie de belangrijkste voorwaarden zijn om tot een succesvolle datastrategie te komen.”
Impact
“Het jaar waarin ik aan mijn thesis werkte vond ik best zwaar en tegelijkertijd ontzettend uitdagend. Ik heb enorm genoten van de interviews. Ik ben iemand die heel zorgvuldig te werk gaat waardoor er veel tijd en energie in ging zitten. En ondertussen heb je nog geen zicht op het eindresultaat. Wordt het wel mooi, vroeg ik mij dan af. Kan ik er echt impact mee maken?” Die angst bleek onterecht. De jury van de Best-in-Business Award oordeelde dat het werk in verschillende domeinen toepasbaar is en dat iets wat complex is op begrijpelijke wijze is uitgelegd. “Dat laatste vond ik een groot compliment.”
Ambitie
Haar MBA is dan wel afgerond, achteroverleunen is er voor Schuler niet bij. “Ik ben behoorlijk ambitieus en wil me graag blijven bezighouden met data en innovatie. Dat is de rode draad in mijn loopbaan. Naast mijn werk bij de NVWA ben ik lid van een databoard en ben ik mijn thesis aan het omzetten naar een publicatie. Verder ben ik mij aan het oriënteren waar mijn kracht zit en waar ik energie van krijg. Al weet ik inmiddels één ding zeker: dicht bij jezelf blijven is het allerbelangrijkst!”
De Best-in-Business Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de afstudeerders die met hun scriptie volgens de jury het meest relevante onderwerp hebben aangesneden. Deze onderscheiding is een prijs uitgereikt door het werkveld voor de beste scriptie in termen van bijdrage en waarde voor de organisatie.
In de Modulair Executive MBA in Public & Private sla je de brug tussen publiek en privaat met een focus op het overbruggen van cultuurverschillen. Zo ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied en ontwikkel je je persoonlijk tot een nog betere verbinder.
Gerelateerde opleidingen
-
Modulair Executive MBA in Business & IT
Startdatum: voorjaar & najaarTaal:- Engels
Locatie:- Breukelen
In de Modulair Executive MBA in Business & IT ligt de focus op technologie als driver van jouw business.
Bekijk opleiding -
Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions
Startdatum: voorjaar & najaarTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
In de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions ligt de focus op transities die gaande zijn rondom duurzaamheid.
Bekijk opleiding -
Modulair Executive MBA in Public & Private
Startdatum: voorjaar & najaarTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
In de Publieke & Private MBA sla je de brug tussen publiek en privaat met een focus op het overbruggen van cultuurverschillen.
Bekijk opleiding