Tijdens de coronaperiode leerde ik al snel – net als veel anderen – om via online meetings het werk met collega’s af te stemmen. Qua inhoud lukte dat goed, maar meestal werd het ook wat oppervlakkiger. Toch herinner ik mij dat ik een keer met dikke tranen achter mijn laptop zat. De reden was dat ik het nummer Your Ancestor van Nynke Laverman gedeeld had en we daar samen naar luisterden.
Het nummer van Nynke bezingt wat wij straks tegen onze kleinkinderen kunnen zeggen als we geen oplossing weten te vinden voor de huidige duurzaamheidsproblemen. ‘Growth was my holy grail. Yes, it was and it failed. It couldn’t last, I agree, but in the middle of the hassle, you cannot really see.’ Waarom huilde ik? Ik denk omdat de muziek en de tekst mij lieten stilstaan bij de vraag: wat als dit uitkomt? Hebben we dan goede redenen waarom we met elkaar deze kant zijn uitgegaan? Dikke tranen van onvermogen zullen dan volgen.
Stewardship
Toch is dat niet hoe ik in het leven sta. Ik ben hoopvol, omdat ik weet dat we wel degelijk het vermogen hebben om oplossingen te vinden voor de huidige duurzaamheidsproblemen. Maar dan moeten we wel een andere basis omarmen. In mijn oratie heb ik gepleit voor stewardship zoals dat door de indianen werd gebruikt: neem de beslissingen op zo’n manier dat de gevolgen ervan tot zeven generaties in de toekomst volhoudbaar zijn. Recent heb ik echter geleerd dat dit nog niet ver genoeg gaat. Professor Tessa Roseboom beschrijft in haar boek De eerste 1000 dagen het fundamentele belang van een goed begin van een mensenleven. De omstandigheden waarin jouw oma opgroeide, zijn medebepalend voor dat wat jouw moeder genetisch heeft meegekregen en daarmee voor wat jou gevormd heeft.
Langetermijndenken
Voor een goed leven moeten we dus niet alleen zeven generaties in de toekomst kijken, maar ook twee generaties terug. Dat is pas langetermijndenken. We kunnen allemaal de rol van moeders, oma’s, vaders, opa’s op ons nemen. In eerste instantie door ons bewust te zijn van deze cruciale rol, om vervolgens een bron te zijn van een gezonde, veilige en liefdevolle leefomgeving voor jongeren om ons heen. Het maakt mij nederig, want ik besef dat hoe ik leef allang mede is bepaald door de omstandigheden waarin mijn ouders en zelfs mijn grootouders opgroeiden. Tegelijkertijd geeft het mij kracht, want ik koester wat ik heb meegekregen. Kracht om mij elke dag in te zetten om te behouden wat echt van waarde is, op een manier dat het volhoudbaar is voor de toekomst.
Dit opiniestuk is ook gepubliceerd in Goed Bestuur & Toezicht 3, 2024.
Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, zomer 2024.
Tags
Gerelateerde opleidingen
-
Behavioral and Cultural Governance Program
Startdatum: 27 januari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Hoe bouw je een gezonde organisatie met een gezond ecosysteem?
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissen Community
Startdatum: 16 september 2024Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
- Den Haag
- Online
Membership voor alumni van de Nyenrode Commissarissencyclus.
Bekijk opleiding -
Nyenrode Commissarissencyclus
Startdatum: 11 en 12 februariTaal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Versterk je kennis, inzicht en handelingsperspectief als commissaris of toezichthouder.
Bekijk opleiding -
Private Publieke Samenwerkingen
Startdatum: 20 maart 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Leer en begrijp de onderliggende mechanismen en patronen die een rol spelen bij privaat-publiek samenwerken (PPS).
Bekijk opleiding -
Digitalization and Boardroom Dynamics
Startdatum: 19 maart 2025Taal:- Engels
Locatie:- Breukelen
Biedt contrete handvatten om IT en innovatie af te stemmen in het licht van de dynamiek van de bestuursbeslissingen.
Bekijk opleiding -
New Board Program
Startdatum: 13 februari 2025Taal:- Nederlands
Locatie:- Breukelen
Dit programma inspireert en daagt leidinggevenden uit om hun bestuurskwaliteiten te optimaliseren in een omgeving waarin stakeholders steeds veeleisender zijn.
Bekijk opleiding