Nieuws

Kasteel en landgoed

219 nieuwsartikelen

  • Marlies de Vries benoemd tot hoogleraar Behavioural Audit, Assurance & Control

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 26-6-2024

    Dr. Marlies de Vries RA is per 1 september 2024 benoemd tot hoogleraar Behavioural Audit, Assurance & Control bij Nyenrode Business Universiteit. Zij versterkt hiermee Nyenrode’s academische en praktische expertise op het gebied van auditing en gedragswetenschappen.

  • ‘Wie ESG omarmt, wakkert innovatie aan’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 14-6-2024

    Organisaties moeten de balans herstellen tussen de bedrijfscontinuïteit en de aandacht voor mens, natuur en maatschappij, zo stelt prof. dr. Albert Plugge in zijn oratie op 14 juni. Plugge is hoogleraar ESG Transformation & Digital Innovation aan Nyenrode Business Universiteit. “Financiële belangen hebben sinds de industriële revolutie de overhand gekregen, maar dat concept is niet langer houdbaar.”

  • Corporate governance: ‘Steeds meer partijen rammelen aan de deur’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 29-5-2024

    De manier waarop we onze ondernemingen besturen, staat onder druk, zo stelt prof. dr. Jeroen Veldman in zijn oratie op 29 mei. “Organisaties worden steeds vaker geconfronteerd met verwachtingen vanuit verschillende hoeken. Vaak gaan die verwachtingen over het beperken van systeemrisico’s, zoals klimaatverandering. Deze ontwikkeling beïnvloedt de manier waarop we invulling geven aan corporate governance.”

    Oratie Jeroen Veldman groepsfoto
  • Forse toename eigendomsoverdrachten bij familiebedrijven

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 23-5-2024

    Al geruime tijd is er onzekerheid bij familiebedrijven over de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Ongetwijfeld heeft dit ertoe geleid dat bijna de helft van de familiebedrijven de laatste vijf jaar een eigendomsoverdracht heeft meegemaakt. Op dit moment zijn ruim 85.000 familiebedrijven (29%) bezig met het proces van eigendomsoverdracht. Hoewel 50% van de eigenaren wenst dat het familiebedrijf in familiehanden blijft, is het niet vanzelfsprekend dat het eigendom wordt overgedragen naar de nieuwe generatie. Externe overdracht aan een strategische koper (16%) of private equity (5%) zijn reële opties. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen onder 232 familiebedrijven.

  • MVO in de kledingindustrie: ‘Iedereen kan profiteren van samenwerking’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 23-5-2024

    Alle stakeholders kunnen profiteren van een duurzame kledingindustrie, zegt S. M. Akterujjaman in zijn promotie op 22 mei. Zijn onderzoek gaat over het ingewikkelde netwerk van onderlinge relaties en interacties die bepalen hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen tot stand komt. Daarbij richtte Akterujjaman zich voornamelijk op de kledingsector in Bangladesh.

    promotie Akterujjaman
  • Hoe kunnen pensioenfondsen de wereld verbeteren?

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 17-4-2024

    Pensioenfondsen kunnen de wereld verbeteren met hun investeringen. Maar hoe? Grofweg zijn er twee routes die pensioenfondsen kunnen afleggen.

  • Bedrijfsleven pioniert met natuurinclusief ondernemen

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 12-4-2024

    Op 10 april lanceerden B Lab, Nyenrode Business Universiteit en Earth Law Center het online platform Onboarding Nature. Tijdens een symposium op Nyenrode werd het platform symbolisch aangeboden aan Jan van de Venis, waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties. Onboarding Nature biedt bedrijven inspiratie, handvatten en een juridisch kader om de natuur een eigen stem te geven in de besluitvorming in een onderneming, ook wel nature-inclusive governance genoemd. Nu is het gros van de Nederlandse bedrijven nog gericht op winstmaximalisatie voor aandeelhouders, en weegt de belangen van de natuur bij bedrijfsbeslissingen nauwelijks mee.

    Tineke Lambooij op B Lab Event Onboarding Nature
  • ‘Duurzaamheidsverslaggeving moet geen afvinklijst worden’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 5-4-2024

    Leidt regelgeving over duurzaamheidsverslaggeving ook daadwerkelijk tot meer duurzaamheid? Deze vraag stond centraal in de oratie van hoogleraar René Orij op 5 april. “Organisaties moeten meer gaan nadenken over nut en noodzaak op de lange termijn.”

  • Uitdagingen voor de CFO die op brede waarde wil sturen

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 26-3-2024

    Het zo vaak aangehaalde probleem van databeschikbaarheid blijkt niet de grootste uitdaging voor CFOs die willen sturen op brede waarde. Het ligt veel meer op gebied van besluitvorming.

  • Forse toename van RvC bij familiebedrijven

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 19-3-2024

    Percentage familiebedrijven met een Raad is sterk toegenomen in afgelopen tien jaar; 60% van de familiebedrijven met meer dan 200 werknemers heeft een Raad versus 22% in 2013. Naast een Raad zijn ook familiestatuut en eigendomsstrategie van belang voor goed bestuur

  • Impact case: Bridging the gap between science and practice in corporate reporting

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 18-3-2024

    Substantive developments and shifting priorities have led to significant changes in corporate reporting regulations in recent years. Dr. Ferdy van Beest emphasizes that stakeholders must make substantial efforts in order to keep up with changing regulations. Van Beest sees a large knowledge gap between scientific research and practical applications in corporate reporting. It is his mission to bridge this gap.

  • Impactcase van de maand: ‘Emerging multinational enterprises in Global Markets’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 15-2-2024

    In de mondiale economie worden opkomende economieën en hun bedrijven steeds belangrijker. Dr. Jianhong Zhang, senior onderzoeker en universitair hoofddocent International Economics & Business aan Nyenrode Business Universiteit, deed onderzoek naar de kansen, uitdagingen en gevolgen van deze ontwikkeling.

    Jianhong Zhang
  • Kunnen pensioenfondsen de wereld verbeteren?

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 8-2-2024

    Steeds meer pensioenfondsen willen de wereld verbeteren. Uitdagingen als klimaatverandering, afnemende biodiversiteit, en toenemende ongelijkheid vragen om investeringen in oplossingen. Pensioenfondsen hebben het kapitaal, de invloed en dus de verantwoordelijkheid om hier een rol in te spelen.

  • ‘Raadsleden zijn het meest gebaat bij werkend leren’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 12-1-2024

    Om als gemeenteraadslid een strategische positie in te nemen, is het cruciaal om eerder ontwikkelde kennis en competenties verder uit te bouwen. Tijd is hierbij de meest beperkende factor, zo blijkt uit het onderzoek van René Stigt die op 12 januari promoveert. Raadsleden zijn daarom het meest gebaat bij werkend leren.

  • Verduurzaming en de rol van verslaggeving

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 18-12-2023

    Hoe kunnen we organisaties bewegen om hun negatieve impact op mens, milieu en maatschappij te verminderen? Deze vraag staat centraal in het onderzoek van Ries Breijer, die op 18 december promoveert. Zijn onderzoek laat zien dat verandering van regelgeving over niet-financiële en financiële verslaggeving een belangrijke rol kan spelen.

  • Impactcase van de maand: ‘IT investment decision making in the public sector’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 15-12-2023

    De implementatie van IT-systemen in de publieke sector verloopt niet altijd vlekkeloos. Cokky Hilhorst, hoogleraar Business Information Systems aan Nyenrode Business Universiteit, deed onderzoek naar de besluitvorming van IT-investeringen, met een specifieke focus op publieke organisaties. Dit leidde tot waardevolle inzichten die organisaties helpen meer grip te krijgen op hun IT-uitgaven.

  • De natuur krijgt steeds vaker juridische rechten: ‘Zo kunnen we de natuur écht redden’

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 30-11-2023

    Sinds 2017 onderzoekt professor Tineke Lambooy van Nyenrode Business Universiteit de wereldwijde innovatieve juridische trend van ‘Rechten van de Natuur’. Internationaal en ook in Nederland is zij een voorloper op dit gebied. “Het doel van het verlenen van rechten aan natuurlijke objecten of entiteiten zoals rivieren, bossen, bergen en dieren is het erkennen van hun intrinsieke waarde en hen een stem te geven. Als een natuurgebied of rivier rechten heeft, kan deze natuurlijke entiteit optreden in het publieke debat en de rechtbank. Net zoals wij dat kunnen en overheidsinstanties, ondernemingen, stichtingen en verenigingen. Zo kan de natuur zich roeren wanneer een beslissing van een publieke of private partij het voortbestaan van die natuur bedreigt of wanneer een gedraging de kwaliteit van de natuur beschadigt”, aldus Lambooy.

    Tineke Lambooy laag_LOWRES
  • Welke CFO stuurt op brede waarde?

    Type: Onderzoek
    Publicatiedatum: 21-11-2023

    Ja, duurzaamheid staat hoog op de agenda van de meeste managers en bestuurders. Maar hoe serieus en concreet is het? CFO’s kunnen het verschil maken, maar dan moeten ze sturen op brede waarde.

Filter op:

Type

Contact

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.