PA voor executives en commissarissen in de verzekeringssector
Introductie
De verzekeringssector wordt geconfronteerd met omvangrijke en complexe strategische uitdagingen. Een krappe verzekeringsmarkt, nieuwe toetreders, nieuwe klimaat- en technologie gedreven risico’s en veranderend digitaal klantgedrag beslaan slechts een deel van de thema’s die de basis vormen voor het PA-programma 2025/2026, dat we in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars aanbieden.
Sectorkennis up-to-date
Ben je werkzaam als directeur, commissaris of senior manager in de verzekeringssector? Of ben je actief als specialist of adviseur in de verzekeringsbranche? Met deze opleiding houd je je sectorkennis up-to-date. De thema's worden in vier verschillende modules behandeld waarbij de combinatie van academische kennis en praktische toepasbaarheid zorgt voor een hoog leerrendement.
Wat levert het je op?
- Inzicht in actuele ontwikkelingen binnen jouw sector
- Permanente educatie-cyclus
- Efficiënte kennisoverdracht en ervaringen uitwisselen met vakgenoten
- Deelnamebewijs ten behoeve van de PE registratie
Inhoud
Wat ga je doen?
De thema’s zijn per module geclusterd, waarbij we scherp hebben gelet op de verdieping en de afwisseling van leer- en werkvormen. Je volgt naar keuze de vier modules verspreid over twee jaar of je volgt een enkele module voor een snelle upgrade van jouw kennis. Per dag doe je één module. Voor bestuurders en toezichthouders is de inhoud van de modules grotendeels hetzelfde, allen de praktijkvoorbeelden verschillen.
Alle modules staan los van elkaar en zijn los van elkaar te volgen. Het is geen probleem om op een later moment in te stappen. Echter, iedere module wordt gedurende een half jaar aangeboden.
De volgende modules met de genoemde onderwerpen worden aangeboden in de periode 2025.
Voorjaar 2025
Module 1: Ontwikkelingen in de buitenwereld en het leggen van een connectie met de eigen organisatie
De toename van GEO-politieke spanningen en langdurige spanningen op de arbeidsmarkt
Leonhardt van Efferink is een expert op het gebied van geopolitiek, geografie en economie, en biedt inzicht in de onderlinge verbanden tussen geopolitieke spanningen en sociaal-economische vraagstukken, waaronder de arbeidsmarkt.
Van Efferink geeft inzicht in de manieren waarop geopolitieke veranderingen — zoals internationale conflicten, machtsverschuivingen en globalisering — de economie en internationale betrekkingen beïnvloeden. Het dynamische karakter van de geopolitiek en veranderingen hierin kunnen leiden tot onzekerheid op zowel nationaal als internationaal niveau. Vaak hebben geopolitieke spanningen een domino-effect op de economie, waarbij de arbeidsmarkt een van de eerste sectoren is die de gevolgen voelt, vooral wanneer er sprake is van langdurige onzekerheid of internationale conflicten. Verzekeraars doen er goed aan deze ontwikkelingen in hun strategie mee te nemen.
Scenariomanagement van verzekeraars op balansmanagement en de gevolgen voor bedrijfsvoering
Het onderdeel balansmanagement in deze inleiding door Paul de Ruiter richt zich op de wijze waarop verzekeraars hun financiële positie kunnen beschermen en versterken in het licht van onzekere toekomstscenario’s. Het beheer van de balans van een verzekeraar is essentieel voor het waarborgen van solvabiliteit en het kunnen blijven voldoen aan verplichtingen aan polishouders, zelfs in stressvolle omstandigheden. Enkele aspecten die hierbij aan de orde komen zijn: Scenario-analyse voor kapitaalbuffer, Risico-gebaseerde kapitaalvereisten (Solvency II), Balanceren van risico en rendement, Actuarieel beheer.
De gevolgen voor de eigen bedrijfsvoering van verzekeraars richt zich op de wijze waarop zij hun interne bedrijfsvoering moeten aanpassen om flexibel te blijven in tijden van onzekerheid. Dit gaat niet alleen om financiële veerkracht, maar ook om organisatorische aanpassingen. Aan de orde komen o.a.: Operationele veerkracht, Digitalisering en automatisering, Flexibele werkomgeving en personeel, Veranderend klantgedrag en productaanpassing en Regelgevingsveranderingen en compliance
Invloed van maatschappelijke ontwikkelingen op de verzekeringssector – lobbythema’s van het Verbond van Verzekeraars.
Meer informatie over deze bijdrage door het Verbond van Verzekeraars wordt op korte termijn toegevoegd.
Najaar 2025
Module 2: Ontwikkelingen binnen de verzekeringssector en het navigeren met het leidinggevende kompas
De impact van Datamanagement & AI op het solidariteitsmodel van de verzekeraars
Dit onderdeel zoomt in op de impact van AI en datagebruik op het solidariteitsmodel van verzekeraars. Kunstmatige intelligentie en geavanceerde datamodellen kunnen door verzekeraars worden gebruikt om gedetailleerde, gepersonaliseerde risicoprofielen op te stellen. Dit kan leiden tot meer gedifferentieerde premies en individuele risicobeoordelingen, wat de solidariteit onder druk zet. Lage-risicogroepen dragen dan minder bij aan de kosten van hogere-risicogroepen.
In deze bijdrage komen zowel de technologische voordelen aan bod zoals nauwkeurigere risicobeoordeling en kostenreductie, maar ook de ethische en maatschappelijke uitdagingen, waaronder uitsluiting van kwetsbare groepen en mogelijke inbreuken op privacy worden besproken. Ook gaan we in op de balans tussen innovatie en behoud van toegankelijke, eerlijke verzekeringsmodellen.
Hoe kan in een datagedreven wereld worden gestuurd op het morele kompas van de organisatie?
Technologie en data zijn krachtige middelen, maar het ethisch gebruik ervan is cruciaal voor het behouden van vertrouwen en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is van groot belang om ethische principes in elke laag van de organisatie, van strategie tot dagelijkse besluitvorming te verankeren. In een datagedreven omgeving moeten medewerkers duidelijke richtlijnen hebben voor het verzamelen, gebruiken en analyseren van data, waarbij privacy, transparantie en gelijkheid worden gewaarborgd. Om dit te bewerkstellingen is een sterke ethische cultuur vereist waarin medewerkers continu worden uitgedaagd om de impact van hun datagedreven beslissingen te evalueren. Uitdaging is om AI-systemen en algoritmes (‘weapons of math destruction’) te ontwikkelen die zowel efficiënt als eerlijk zijn en vrij van vooroordelen. Ethisch leiderschap is essentieel om technologische vooruitgang in lijn te houden met de waarden en het morele kompas van de organisatie.
Sturen op customer experience als de productsolidariteit onder druk staat.
In deze bijdrage wordt de nadruk gelegd op de strategische waarde van klantbeleving voor organisaties. Vertrekpunt is de verschuiving van productgericht naar klantgericht denken, waarbij de ervaring van de klant van essentieel belang is voor succes en klantloyaliteit. Aspecten die hierbij een belangrijke rol spelen zijn emotionele betrokkenheid, consistentie in de klantreis en het begrijpen van de diepere behoeften en verwachtingen van de verzekerde. Aan de hand van voorbeelden en een game die deelnemers zullen spelen, laat zij zien hoe bedrijven door middel van klantgerichte processen en cultuurtransformatie hun CX (customer experience) kunnen verbeteren. Technologie, zoals AI en data-analyse, zijn weliswaar waardevol, maar de menselijke factor blijft cruciaal om een écht impactvolle en memorabele klantbelevingen te maken.
De data voor 2026 worden binnenkort bekend gemaakt.
Van wie krijg je college?
Tijdens dit PA-programma krijg je niet alleen college van hoogleraren van Nyenrode. We nodigen ook gastsprekers uit. Vraag de brochure aan voor meer informatie over de sprekers.
- mr. Richard Weurding, Verbond van Verzekeraars
- ir. Geeke Feiter-Van Heuvelen, Verbond van Verzekeraars
- Frank Peters, Virtus Communications
- Carola Wijdogen MA, Founder Sustainability University
- Maarten Bakker, Innopay
- Marijn Moerman, Alicia Insurance
Deze (gast)sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Sprekers
-
Dr. Melanie de Ruiter
Melanie de Ruiter is universitair hoofddocent bij het Center for Strategy, Organization and Leadership aan Nyenrode Business Universiteit.
-
Prof. dr. Bas Kodden LL.M.
Functietitel HoogleraarBas Kodden is hoogleraar Leiderschap & Managementontwikkeling, coördinator van het Centrum voor Strategie, Organisatie & Leiderschap en academisch directeur van diverse leiderschapsprogramma’s van Nyenrode Business Universiteit.
-
Prof. dr. Jeroen Veldman
Functietitel HoogleraarJeroen Veldman is universitair hoofddocent bij Nyenrode Business Universiteit.
-
Dr. Rosalien van 't Foort-Diepeveen LL.M.
Functietitel Assistant professorRosalien van 't Foort-Diepeveen is assistent professor en docent aan Nyenrode Business Universiteit. Ze doet onder andere onderzoek op het gebied van vennootschapsrecht, corporate governance, maatschappelijk verantwoord ondernemen en verbintenissenrecht.
-
Dr. Sam Solaimani
Functietitel Universitair hoofddocentSam Solaimani is Reseach Associate aan het Nyenrode Center of Marketing and Supply Chain Management.
Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Brochure bekijken?
Laat dan je gegevens achter en je ontvangt de brochure in je mail.
Brochure aanvragen
Aanmelden
Voor wie?
Je bent directeur/lid Raad van Bestuur, toezichthouder/commissaris of werkzaam in het senior management van een verzekeringsinstelling. Het PA-programma voor executives en commissarissen in de verzekeringssector, biedt je de noodzakelijke updates van je kennis. Je kan kiezen uit verschillende dagen. Per dag is duidelijk aangegeven of de module voor executives of voor commissarissen is bestemd. Naast de klassikale dagen bieden wij de laatste programmadag van de module online aan.
Aantal deelnemers
Om de kwaliteit en groepsdynamiek optimaal te waarborgen gaan we uit van een maximale groepsgrootte van 24 deelnemers.
Meld je aan
Aanmelden doe je via de aanmeldbutton.
Heb je nog vragen? Onze programma-coördinator beantwoordt deze graag.
Data en tijden
Module 1 - Ontwikkelingen in de buitenwereld en het leggen van een connectie met de eigen organisatie
Voor executives
- 18 februari – 8.45 – 16.15 uur
- 25 maart – 14.00 - 21.30 uur
- 21 mei – exec – 8.45 –16.15 uur
- 12 juni (online) – 8.45 – 16.15 uur
Voor commissarissen
- 4 maart – 14.00 - 21.30 uur
- 22 april – 8.45 – 16.15 uur
- 12 juni (online) – 8.45 – 16.15 uur
Module 2 - Ontwikkelingen binnen de verzekeringssector en het navigeren met het leidinggevende kompas
Deze module zal plaats vinden in het najaar 2025. De data worden binnenkort bekend gemaakt.
Interesse in deze opleiding?
Ben jij geïnteresseerd in de opleiding PA voor executives en commissarissen in de verzekeringssector? Meld je dan online aan.
Investering
Wat zijn de kosten?
De kosten zijn € 1195 (vrij van btw) per module. Dit is inclusief literatuur en catering.
Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering binnen de gestelde termijn (20 werkdagen) kan de deelname éénmalig kosteloos worden verplaatst per module. Bij een tweede (of meer) verplaatsing wordt de volledige investering in rekening gebracht.
Disclaimer
*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.
Contact
Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!